Hlavní obsah

BMW představí holografické ovládání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co bylo dosud jen ve vědecko-fantastických filmech, se stane skutečností. BMW na veletrhu moderní elektroniky CES v Las Vegas představí holografickou technologii, kterou půjde ovládat všechny funkce auta.

Foto: BMW

BMW HoloActive Touch

Článek

Jednou by se měly takové technologie dostat do nejdražších modelů BMW v řadách 5 a 7. To, co se představí 5. ledna v Las Vegas je zatím jen koncept, ale prý se už velmi blíží možnému využití v automobilech.

Jde o systém, který spojuje dotykové ovládání, head-up displej a holografické promítání. Systém označený jako HoloActive Touch využívá prostor vedle volantu a nad středovou konzolí, aby zde promítal do vzduchu obraz. Ruka, která se k danému prostoru dostane, vlastně udělá virtuální klik.

Předběžné informace hovoří o tom, že všechno by se mělo dát upravit. Takže když někdo bude chtít třeba mít skutečný dotykový vjem, může si ho přesunout na přístrojovou desku, kam se mu budou promítat virtuální tlačítka.

Uvidíme, jak bude detekce pohybu roky sofistikovaná a zda třeba při gestikulaci rukou nebo při náhodném pohybu nebude dělat auto to, co nechceme. Přece jen zatím se ukazuje, že klasické mechanické ovladače jsou zatím to nejlepší, co může auto nabídnout. I dotykové displeje podle testů odvádějí pozornost několikanásobně víc než mechanické tlačítko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám