Hlavní obsah

Nemají čerpací stanici na vodík, s jednou jezdí na náklaďáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Austrálii nemají ani jednu čerpací stanici na vodík. Jak a kde tedy tankovat vodíková auta? Řešení se našlo - upravit klasický kamión, na jehož návěsu pumpa je.

Foto: Toyota

Kde nic není, tam musí přijet kamión.

Článek

Austrálie je velká země. Postavit tu dostatečnou síť čerpacích stanic na vodík by bylo opravdu, ale opravdu nákladné. A tak se objevil tahač Hino 700, který má v návěsu speciální generátor a kompresor k čerpání zkapalnělého vodíku, který je dodáván na plošinu ve velkých tlakových lahvích.

Foto: Toyota

Toyota Mirai v Austrálii

Zdá se vám to jako naprostý nesmysl, když náklaďák udělá víc emisí než elektromobily na vodík, které u něj tankují? Ano, máte pravdu.

Tenhle kamión se navíc postavil jen kvůli třem automobilům – třem Toyotám Mirai, což jsou auta na palivové články, kde se používá vodík.

Tyto tři kusy patří do flotily Toyoty jako demonstrační vozy a kamión je jejich základnou. Jde o jakousi roadshow, kdy auta jedou pro Austrálii a prezentují možnosti vodíkového pohonu.

Bohužel by ale vozy daleko nedojely kvůli absenci výše zmíněných čerpacích stanic. A tak musela Toyota postavit speciální kamión. Samozřejmě že ideální řešení to není, ale podle představitelů je to možnost, jak později zásobovat odlehlejší místa Austrálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám