Hlavní obsah

Gigantická Toyota Land Cruiser má výkon 2000 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuningová výstava Ameriky SEMA právě probíhá a ke zhlédnutí tam jsou opravdu zajímavé exponáty. Jednou z nich je i Toyota Land Cruiser, kterou upravila samotná tovární divize Motorsports Technical Center. Zřejmě je to nejrychlejší teréňák světa.

Foto: Toyota

Toyota Land Speed Cruiser V8

Článek

Představa jízdy s terénním gigantem, jakým je Toyota Land Cruiser, rychlostí přesahující 350 km/h je opravdu šílená. Ale u Toyoty opravdu dali dohromady auto, které to dokáže. Samozřejmě že tenhle speciál s názvem Toyota Land Speed Cruiser V8 už se do terénu nepodívá.

Foto: Toyota

Toyota Land Speed Cruiser V8

Foto: Toyota

Toyota Land Speed Cruiser V8

Speciální zavěšení auta totiž snížilo světlou výšku na minimum. Podvozek je sice krásně celý chráněný, ale ne proto, aby si neurazil diferenciál o pařez, ale aby tu mohl vzduch dobře proudit. Speciální kola si pak vyžádala zmenšení rozchodu o 80 mm.

Foto: Toyota

Toyota Land Speed Cruiser V8

Foto: Toyota

Toyota Land Speed Cruiser V8

Ovšem to nejdůležitější je pod přední kapotou. Vidlicový osmiválec o objemu 5,7 litru je ideální kousek pro pořádný tuning. Třeba instalací dvojicí turbodmychadel Garrett, které zvedly výkon na neskutečných 2000 koní. To je porce větší než u Bugatti, ale zase si musíme uvědomit, že tohle auto váží 2,6 tuny a odpor vzduchu bude mít podobný, asi jako Avie. Samozřejmě že tomu výkonu muselo být přizpůsobeno úplně všechno. Třeba je tu na zakázku vyrobená závodní převodovka od ATI.

Za kolik zrychlí auto na stovku, vám neřekneme. Víme, že maximální rychlost je 354 km/h, což je asi nejvyšší meta jakou terénní auto dosáhlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám