Hlavní obsah

Corolle od Toyoty je padesát let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské továrny přišly v 60. letech minulého století s řadou vozů, které uspěly i na náročných západních trzích a díky nimž se země vycházejícího slunce stala automobilovou velmocí. Prim mezi modely hraje Toyota Corolla, poprvé představená před 50 lety, 26. října 1966, která je už skoro dvě dekády nejprodávanějším automobilem všech dob.

Foto: Toyota

Toyota Corolla model 01

Článek

Nedávno Toyota Corolla překonala hranici 44 miliónů vyrobených kusů a nezdá se, že by ji z trůnu mohl některý z konkurentů sesadit.

Dnes prodávaná corolla má se svým předchůdcem společné už jen jméno a za rekord tak model vděčí hlavně tomu, že továrna nikdy nezměnila označení. Mezi vozy, které si po celou dobu výroby udržely stejnou konstrukci, drží prvenství legendární Volkswagen Brouk, jehož se mezi roky 1938 a 2003 vyrobilo přes 21,5 miliónu kusů. Nejprodávanější evropské auto, Volkswagen Golf, v roce 2013 překročilo hranici 30 miliónů prodaných kusů, Corolla ve stejné době dosáhla 40 miliónů prodaných aut.

První corolly byly 3,8 metru dlouhé s benzínovou jedenáctistovkou pod kapotou, která poháněla zadní kola. V polovině 60. let se přitom v Evropě prosazovaly vozy s koncepcí "všechno vpředu", například Fiat 128. Japonci ale raději sáhli po tradičním řešení, auto dnes překvapí snad jen ve své době málo používanou vnitřní cirkulací vzduchu. Motor vpředu a pohon přední nápravy dostala Toyota Corolla teprve v páté generaci představené v roce 1983, ovšem s výjimkou verze kupé.

Foto: Toyota

Toyota Corolla 8. generace, kterou jsme si zapamatovali podle jejich zvláštních světel

V současnosti se vyrábí již jedenáctá generace corolly a počet variant vozu, které se během pěti dekád na trhu objevily, se téměř nedá spočítat. Jméno Corolla nesly nejrůznější typy karoserie, od dvou- a čtyřdveřového sedanu, dvoudveřového kupé a verze kombi v první generaci přes třídveřový a pětidveřový liftback se zadními výklopnými dveřmi nebo poněkud tradičnější hatchback až po MPV. Prakticky každá generace také překonala tu předchozí co do rozměrů.

První dva roky se corolly prodávaly jen v Japonsku, prvním zahraničním trhem se staly v březnu 1968 USA, později přibyla i Austrálie. Američané však corollám zprvu příliš na chuť nepřišli, zejména kvůli slabým motorům a rozměrům, zlom přinesla až energetická krize v 70. letech a volání po úspornějších vozech.

V Evropě se první vozy Toyota Corolla objevily na přelomu 60. a 70. let a v roce 1971 se pak začaly skládat z dovezených sestav v malé továrně v Portugalsku.

Foto: Toyota

Toyota Corolla 11. generace, jak ji známe z Evropy

Pro úspěch coroll v Evropě byl ale důležitější příchod naftového motoru, který dostala čtvrtá generace v roce 1982, a o deset let později pak zahájení plnohodnotné produkce v nově postavené továrně ve Velké Británii. A protože zákazníci v Evropě - více než kde jinde - slyší na úspěchy v rallye, zapojila se Toyota také do automobilových soutěží. Corolly pilotované Carlosem Sainzem a Didierem Auriolem vybojovaly v roce 1999 titul v kategorii konstruktérů.

V té době už Toyota Corolla držela rekord v počtu prodaných vozů (sebrala jej Volkswagenu Brouk v roce 1997) a díky svým kvalitám se pravidelně umisťovala na horních příčkách žebříčků spolehlivosti vozů.

Dnes se nejprodávanější vůz světa vyrábí v 16 továrnách v celkem 12 zemích, v Evropě ale před deseti lety trochu ustoupil do stínu. Nejpopulárnější verzi, pětidveřový hatchback, totiž Toyota nově pojmenovala Auris a pod názvem Corolla se dnes v Evropě prodává sedan.

Přinášíme i fotografie všech jedenácti generací modelu Toyota Corolla. Možná všechny nepoznáte, ale to je proto, že jde o japonské verze, které se od evropských, amerických či australských mnohdy výrazně lišily.

Foto: Toyota

Toyota Corolla 1. generace (1966)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 2. generace (1970)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 3. generace (1974)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 4. generace (1979)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 5. generace (1983)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 6. generace (1987)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 7. generace (1991)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 8. generace (1995)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 9. generace (2000)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 10. generace (2006)

Foto: Toyota

Toyota Corolla 11. generace (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám