Hlavní obsah

Mercedes plánuje sdílet soukromá auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má Mercedes a moc s ním nejezdí, může ho půjčovat. Tak nějak to vidí německá značka, která připravuje velký pilotní projekt sdílení automobilů po vzoru online sdíleného ubytování Airbnb.

Foto: Mercedes-Benz

Sdílené vozy projektu Car2Go už dnes jsou v mnoha městech světa (zde v Birminghamu)

Článek

Mercedes už osm let provozuje vlastní carsharingovou platformu Car2Go, která má tradiční pojetí. Miniaturní Smarty ForTwo nebo větší Mercedesy A stojí na ulici, lidé si je objednají přes internet nebo mobilem, přijdou, zákaznickou kartou auto odemknou, odjedou, kam chtějí, auto zase kdekoliv zamknou a jejich jízda je účtovaná na minuty.

Jenže Mercedes vidí budoucnost v tom, že majitelé vozů Mercedes-Benz se zaregistrují u automobilky, ta jim dá do vozu podobné zařízení, jako je u Car2Go a ve chvíli, kdy nebude auto využívané, objeví se v internetové nabídce a lidé si ho budou moct půjčit.

Tuhle vizi představil sám vedoucí celého koncernu Dieter Zetsche. Bohužel neupřesnil, jak to bude s pojištěním, vrácením auta majiteli na místo apod. Pravděpodobně by se však nemohlo platit kartou, ale rovnou majiteli hotově, protože platba kartou ještě není okamžitá. Druhou možností je platba online, ale přes jakýsi nabitý kredit. První podobný projekt by měl odstartovat v USA a Německu.

Dieter Zetsche navíc upozornil, že tahle technologie bude součástí velké změny automobilky. Bude například součástí velké elektromobility, nejmodernější konektivity a hlavně autonomního řízení. Tím by se vyřešily problémy s pojistkou, vrácením vozu apod.

Anketa

Půjčovali byste takle svůj automobil?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám