Hlavní obsah

Auto závodnické legendy Grahama Hilla je na prodej. Aukce by měla vynést milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická auta se prodávají tím lépe, čím slavnější jména v nich jezdila. Tenhle Lotus Elan má na začátku svého deníčku hned dvě jména jak hrom – Graham Hill a Colin Chapman.

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Článek

V letech 1962 až 1978 kraloval Lotus v motoristických závodech. Dny slávy sedmi titulů poháru konstruktérů F1 a šest titulů vítězů, to znamenalo opravdu velkou slávu.

Colin Chapman, majitel stáje a automobilky Lotus, si mohl mnout ruce. Tohle byla propagace, jako žádná jiná. A ten, kdo se o ní nejvíc zasloužil, byl závodní jezdec dodnes nezapomenutelného jména – Graham Hill. A tak Colin Chapman svému jezdci dělal vše, co mu na očích viděl. Například mu věnoval Lotus Elan Plus 2, který byl registrovaný 18. června 1968.

Ovšem to byl ještě stříbrný. Kdy se dostal ke žlutému laku, není úplně jisté. Majitel, který ho vlastní dosud, jej koupil v srpnu roku 1976 a to už byl žlutý. Dnes se barva notně zašlého a zrezivělého vozu už notně loupe a je pod ní vidět ještě stále původní stříbrný lak.

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Automobil má na tachometru najeto 141 001 km, ale ve skutečnosti to není přesná cifra. Majitel totiž přiznává, že tachometr je rozbitý a teď by měl mít Lotus najeto asi 193 000 km. Ale není to také až tak úplně pravda. Je v něm totiž nový motor. První jednotka přestala fungovat a majitel si řekl, že než se rozčilovat s opravou, raději si tam dá nový.

Auto je v současné době zapsané na seznam aukce Historics ve Velké Británii. O tom, jaká bude cena, může napovědět jiná aukce z počátku tohoto roku. Prodával se Lotus Elan Plus2S, také s vizitkou prvního vlastníka Grahama Hilla. Očekávaná cena 35 000 liber (1 000 000 Kč) byla překonána více než dvojnásobně.

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Graham Hill a Colin Chapman

Britský závodní jezdec Graham Hill se stal v letech 1962 a 1968 vítězem Formule 1 a zároveň je dodnes jako jediný řidič držitelem takzvaného Triple Crown of Motosport, tedy vítězem 500 mil v Indianopolis, 24 hodin v Le Mans a Velké ceny Monaka. Začátky závodění spojuje Grahama Hilla s Colinem Chapmanem, majitelem a konstruktérem stáje Lotus. Graham Hill zemřel v roce 1975 (ve 46 letech) při havárii letadla, Colin Chapman v roce 1982 (v 54 letech) na selhání srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám