Hlavní obsah

Neskutečná budoucnost dodávek podle Mercedesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak budou vypadat dodávky budoucnosti? Podívejte se na nový koncept Mercedes-Benz Vision Van. Zdá se vám moc futuristický, podivný a příliš moderní? Je automatické řízení dodávek hudbou vzdálené budoucnosti? Tak ještě nevíte, že Mercedes je připraven tohle auto postavit na silnice do pěti let.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Článek

Mercedes nalil ohromné peníze do technologií budoucnosti. Ohromné znamená půl miliardy euro, což je 13,5 miliardy korun. Technologické inovace z toho vyždímané pak spojuje jednotná známka: adVANce. A když je uprostřed to VAN zvýrazněné, tak proč by nemohl prvotinou s technologickými perličkami Mercedesu být právě van, tedy dodávka?

Mercedes-Benz Vision Van Concept Video: Mercedes-Benz

Auto je aerodynamické, jak jen může být. Přímo fluidní tvary aplikovat na dodávku není tak jednoduché, ale jde to, jak se zdá. Karoserie je hladká a může za to i vlepení všech skel, která jsou ovšem pouze vpředu. Na karoserii totiž zcela chybí boční dveře do ložného prostoru. Ten je přístupný pouze ze zadní výklopné stěny, kam je zasouván náklad ve speciálních stojanech robotickým manipulátorem.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Ostatně i interiér nákladového prostoru je robotický. Mezi dvojicí skladovacích regálů totiž jezdí dokovací stroj. Ten dokáže najít, vyndat a vysunout balík, který pak prostrčí skrz otvor ve střeše k dronu. Robot balík uchopí a odletí s ním k adresátovi. Zdá se vám to příliš bláznivé? Pak si najděte někde na internetu prohlášení společnosti Amazon, která chce k doručování balíků skutečně používat drony.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision Van

Přesuňme se ale do místa řidiče. Tady nenajdete žádný volant. Je to autonomní vůz, jehož cesta je programována centrálně podle toho, kam má doručit balíky. Některé odveze po cestě dvojice dronů na střeše, ale ne všechny. A tak je tu i osobní doručovatel, který je v roli kontrolora vozu a velkého úsměvu při předávání balíku. Jinak i balík z nákladového prostoru mu nabídne podavač. Pokud je zapotřebí, ovládá auto malým joystickem.

Vůz je samozřejmě elektrický. Pohání ho motor o výkonu 75 kW (101 koní). Akumulátory vystačí na dojezd 270 km. Pokud by byl zájem, může auto zvýšit svou nosnost nahrazením akumulátorové sady na dojezd pouhých 80 km.

Jak jsme už napsali dříve. Tohle auto není tak nereálné. Mercedes je schopný ho postavit na silnice do pěti let. Pokud bude třeba Amazon mít zájem, Mercedes mu vyhoví. Ale chtěli bychom upozornit ještě na jednu drobnost – Mercedes-Benz Sprinter je nyní ve vývoji nové generace. Jak asi bude vypadat?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám