Hlavní obsah

Nissan představil autopilota, kterého řidič musí kontrolovat

Vozů s automatickým řízením je už celkem dost. Nissan představil velké MPV Serena, které bude umět v Japonsku jezdit samo po dálnici. Řidič ho ovšem bude muset kontrolovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Autopilot Nissanu SerenaVideo: Reuters

 
Článek

Problém je, že v USA, kde se dnes už provozují vozy Tesla Model S s autopilotem, se ukazuje, že řidiči na autopilota naprosto spoléhají a během automatizované jízdy si zdřímnou, hrají karty apod. A to už stálo jeden život.[celá zpráva]

Nissan však u svého modelu Serena připravil autopilota, kterého bude muset řidič neustále kontrolovat. Nebude moci totiž na delší dobu sundat ruce z volantu. Auto sice dokáže na dálnici samo zrychlovat, brzdit, jet v pruhu, předjíždět, a dokonce v případě nebezpečí samo zastavit, ale zdřímnout si u toho nebude možné.

Ve volantu je totiž speciální senzor protitahu, který zjistí, že řidič má ruce na volantu. Když je sundá, za několik okamžiků auto samo zpomalí, začnou blikat výstražná světla, auto začne na řidiče bzučet, a pokud nereaguje, auto samo zastaví a autopilot se vypne.

Nissan plánuje, že tento systém bude nadále rozvíjet. V roce 2018 bude prý umět jízdu i mimo dálnice. O rok dříve se tento systém ale ukáže i v Evropě. Prý ho dostane Nissan Qashqai.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám