Hlavní obsah

Za pět let už prý opilcům auto nenastartuje

Právo, Petr Svorník

Už v roce 2020 opilý řidič automobil nenastartuje. Alespoň tak to vidí americký Úřad pro bezpečnost dopravy a nabízí hned dvě cesty, jak toho dosáhnout. Vedle tradiční dechové kontroly by se mohly testovat i jemné cévy na prstu.

Foto: Profimedia.cz

V amerických autech by už v roce 2020 mohl být senzor proti opilosti. Ilustrační foto

Článek

Tradiční dechové zkoušky jsou mimo hru. „Vyžadují až moc úsilí. Člověk musí dýchat do plastové trubičky a někdy ani několik hlubokých výdechů nevede k výsledku,“ popisují situaci internetové stránky nytimes.com.

Zato v autě budoucnosti stačí normálně dýchat a senzor umístěný třeba ve dveřích už pomocí infračerveného světla pozná, zda řidič pil alkohol. Díky speciálnímu větrání se zkoumá vždy pouze dech řidiče. Ideální by pak podle výzkumníků byla kombinace dechové analýzy a testu krve. Dotyková plocha by mohla být třeba na volantu a opět pomocí infračerveného záření zkoumat krev v palci či dlani.

Jedno ze zabezpečení by se jako volitelná výbava mohlo objevit už v amerických autech roku 2020. „Taková technologie musí být vysoce přesná, rychlá a nesmí od řidiče vyžadovat žádnou zvláštní aktivitu,“ chápe Jeff Michael ze zmíněného úřadu.

Proti jsou každopádně američtí výrobci lihovin, takže uvidíme, zda za pět let opravdu budou muset všichni opilci volat taxi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám