Hlavní obsah

Podíl neznačkových autoservisů příští rok stoupne

Podíl neautorizovaných servisů na opravárenském trhu v Česku se do příštího roku proti autorizovaným zvýší na 79 procent. Podle údajů společnosti Bosch to znamená nárůst proti roku 2005 o 12 procent.

Foto: Škoda Auto

Článek

"Pro tzv. aftermarketové servisy hovoří především nižší cena. Mnohdy přitom mají stejné vybavení a data jako autorizované provozovny jednotlivých automobilek," uvedl Josef Polák ze společnosti APM. Podíl neznačkových servisů roste i v Německu, i když tam autorizované servisy zatím převládají.

Podle Tomáše Kabrhela ze společnosti Elit umožňuje tzv. bloková výjimka EU neautorizovaným servisům přístup k servisním datům automobilek a provádět i záruční opravy automobilů. Musí ale dodržet postup doporučený automobilkou, schválené díly a vyplnit servisní knížku v papírové nebo elektronické podobě.

V Česku je podle údajů Bosch zhruba 4500 až 5000 neznačkových servisů, z toho je asi 1500 zapojených do sítí jako tzv. konceptoví partneři. Takové sítě zastřešují velcí dodavatelé dílů jako Elit, Bosch nebo APM. Konceptové servisy v současnosti využívají některé velké leasingové firmy nebo správci firemních vozových parků.

V roce 2012 uspořádala tuzemská Dekra srovnávací test servisů. Inspektoři nasimulovali na vozech značky Škoda pět závad a odvezli je na opravu. Při odhalování defektů měly autorizované servisy úspěšnost 97 procent, zatímco nezávislé servisy pouze 43 procent. Neautorizované servisy ale byly celkově levnější. [celá zpráva]

Anketa

Kde obvykle servisujete své auto?
V autorizovaném servisu
26,3 %
V neautorizovaném servisu
73,7 %
Celkem hlasovalo 2017 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám