Hlavní obsah

Většina řidičů jezdí na podhuštěných pneumatikách

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z průzkumu pneumatikářské společnosti Bridgestone vyplynulo, že 78 procent vozidel má podhuštěné pneumatiky a více než čtvrtina pneumatik je opotřebována pod zákonem stanovenou mez. Výzkum probíhal mezi 28 tisíci evropskými řidiči, kteří přišli na bezplatné otestování.

Foto: Policie ČR

Někteří řidiči mají pneumatiky nejen podhuštěné, ale někdy i totálně sjeté.

Článek

Údaje z roku 2012 představují výrazné zhoršení proti roku 2011, v němž byly podhuštěné a pod zákonnou mez opotřebované pneumatiky nalezeny u 63 procent, resp. 20 procent motoristů. Aktuální data z průzkumu provedeného vloni mezi 38 tisící motoristy uvádí, že 78 procent motoristů jezdí na podhuštěných pneumatikách. Každý čtvrtý motorista navíc jezdí na pneumatikách, které jsou z hlediska vyhlášky nepřípustně sjeté.

Čtyři miliardy litrů zbytečně projetého paliva

Není bez zajímavosti, že špatná péče o pneumatiky má každý rok za následek údajně 3,9 miliardy litrů zbytečně spáleného paliva a s tím spojené zvýšení emisí škodlivých látek.

Řidiči by měli kontrolovat tlak vzduchu v pneumatikách pokud možno jednou za měsíc. A zároveň je dobré změřit také hloubku dezénu a prohlédnout pneumatiku, zda není poškozená nebo nepravidelně opotřebovaná. Jízda na podhuštěných nebo opotřebovaných pneumatikách může významně ovlivnit ovladatelnost vozu a brzdění.

Anketa

Jak často kontrolujete stav pneumatik u vašeho automobilu?
Častěji než jednou měsíčně
12,4 %
Jednou měsíčně
19,2 %
Jednou za 2 - 4 měsícě
32,7 %
Při přezutí pneumatik na zimní/letní
33,1 %
Nikdy
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7341 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám