Hlavní obsah

Fiesta dostane systém automatického brzdění do 30 km/h

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do evropské verze Fordu Fiesta si nově můžete objednat systém Active City Stop, který dovede automobil zastavit před překážkou. Vymoženost, známá i z ostatních současných fordů, pracuje do rychlosti 30 km/h.

Foto: Ford

Ford Fiesta (2012, facelift)

Článek

Active City Stop najde využití výhradně v městském provozu, protože funguje pouze do rychlosti 30 km/h. Principem je senzor na předním skle, který měří vzdálenost na základě odraženého světelného paprsku. Frekvence snímání činí 50 snímků za sekundu.

Pokud systém zjistí, že před vámi je stojící či jedoucí vozidlo a vaše rychlost je příliš velká, začne samočinně brzdit, sníží točivý moment motoru a spustí výstražná světla. V rychlostech do 15 km/h dokáže tento systém zcela zastavit. Pokud je rychlost 30 km/h, dovede snížit rychlost při nárazu. Systém se samozřejmě aktivuje pouze v případě, že řidič před překážkou nereaguje – brzděním nebo vyhnutím.

“Cena za ACS je 11 000 korun a zahrnuje i vyhřívané čelní sklo v hodnotě 6000 korun,” uvedla pro Novinky.cz Kateřina Nováčková z tuzemského zastoupení Fordu.

Podobné systémy nabízí i koncern Volkswagen či automobilka Volvo. V budoucnu se s nimi budeme setkávat stále častěji, protože organizace Euro NCAP bude od roku 2014 trestat jeho absenci ztrátou bodů. Výrobci by tak jen obtížně dosáhli na marketingově cenné pětihvězdičkové hodnocení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám