Hlavní obsah

Euro NCAP

Foto: Profimedia.cz
Článek

Euro NCAP je evropský spotřebitelský test bezpečnosti nových vozů. Euro NCAP je ekvivalent podobných testů ve Spojených státech, Japonsku nebo Austrálii. Cílem konsorcia Euro NCAP je hodnocení pasivní bezpečnosti automobilů všech značek.

Název Euro NCAP vychází z anglického European New Car Assessment Programme neboli Evropský program hodnocení nových vozů.

Výsledky testu jsou vyjádřeny přidělením určitého počtu hvězdiček. Počet hvězdiček se pohybuje od 0 (nevyhovující) po 5 (bezpečné). Výsledky testů jsou volně dostupné a spotřebitel si tak může jednoduše zjistit na jaké úrovni bezpečnosti je jeho vůz.

Během vývoje nového automobilu před uvedením na trh musí projít každý nový model homologačními testy. Výsledky těchto testů nejsou veřejně přístupné a navíc mohou být pro každý trh trochu jiné. Proto v Evropě vznikl jednotný test Euro NCAP.

V roce 1998 vyšly první testy jednotného systému hodnocení Euro NCAP prováděné za souměřitelných podmínek. Na chodu těchto zkoušek se podílejí i ministerstva vlád Německa, Francie, Nizozemí, Švédska a Velké Británie. Dalšími strategickými partnery jsou Královský automobilový klub ve Velké Británii, ADAC, FIA a další.

Nezávislá autorizovaná zkušebna provádějící testy anonymně zakoupí vůz. Tím je zaručen náhodný výběr vozu a je vyloučeno ovlivnění ze strany automobilky. Pak jsou přizváni zástupci dané značky, kteří asistují při přípravě vozu na testy. Samotné zkoušky se pak zúčastní jako pozorovatelé. Zkouška je provedena pouze jednou.

Euro NCAP provádí následující nárazové zkoušky
čelní náraz do deformovatelné přepážky – 64 km/h
boční náraz – 50 km/h
střet s chodcem – 40 km/h
boční náraz na sloupek – 29 km/h

Pro vyhodnocení testu slouží figuríny se senzory zrychlení, díky těmto měřením lze získat představu o namáhání těla posádky. V rámci Euro NCAP se pro čelní náraz používá figurína Hybrid III a pro boční náraz figurína EuroSID I.

Výsledky crashtestu jsou udávány bodovým ziskem od 0 až 34 bodů, tomu odpovídá počet dosažených hvězdiček, 0 – 5. Pro podrobnější a uživatelsky velmi komfortní vyobrazení výsledků se používá grafika těl posádky rozdělaná na jednotlivé sektory. Barva jednotlivých částí pak určuje míru možného poškození této tělesné partie. Obdobně se symbolicky vyjadřuje míra ochrany chodců při střetu s vozidlem.

Články k tématu