Hlavní obsah

Jak automobilky měří spotřebu paliva

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba paliva je jedním z nejdůležitějších parametrů automobilu a točí se kolem ní nesčetně hospodských debat. Spotřeba udávaná výrobcem se vždy liší od údajů z reálného prostoru. Podívejte se s námi, jak se měří normovaná spotřeba paliva.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Není překvapením, že spotřeba paliva v běžném provozu se od té, kterou udávají výrobci, liší. Někdy dokonce o celé litry v neprospěch hodnot udávaných automobilkou. Dokazuje to mnoho testů, podrobněji jsme o tom informovali například v článku o výsledcích německého Auto Bildu. Legislativa ukládá přesný postup měření; v současnosti se používá norma 93/116/ECE.

Hodnoty spotřeby paliva, které najdete v prospektech automobilky a ve velkém technickém průkazu, se měří v laboratorních podmínkách v přesně definovaném cyklu (například testovaný automobil musí mít ujeto alespoň 3000 km, ale ne více než 15 tisíc, sériové pneumatiky a je zatížen 175 kg). Automobil při měření nejede po silnici, ale je umístěn na válcovém dynamometru (výkonová brzda). Zajímavostí je, že spotřeba se měří množstvím vypuštěného CO2 (oxidu uhličitého), který se zachytává do speciálních pytlů.

Laboratorní výsledky jsou orientační

V laboratoři se měří městský cyklus a mimoměstský, následným zprůměrováním těchto hodnot se dosáhne i hodnoty kombinované spotřeby. Při městském cyklu automobil jede nejvýše 50 km (0 – 15 – 32 – 50 km/h) a má zařazený třetí rychlostní stupeň. Průměrná rychlost dosahuje 19 km/h a podmínkou je i zastavení vozidla. Při měření spotřeby „mimo město“ jede automobil 400 vteřin, nejvyšší rychlost je až 120 km/h.

Laboratorní měření nemohou pokrýt jízdu ve skutečném provozu, proto jsou hodnoty spotřeby paliva udávané výrobcem pouze orientační. Teoreticky lze dosáhnout nižší hodnoty než udává výrobce, při běžné jízdě dosahuje spotřeba většinou vyšších hodnot.

Anketa

Jste spokojeni se spotřebou paliva u vašeho automobilu?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6722 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm tipů pro snížení spotřeby paliva

Ceny za pohonné hmoty jsou aktuálně vysoké, pohybují se nad hranicí třiceti korun, nejběžnější Natural 95 se prodává průměrně za 32 korun za litr....

Výběr článků

Načítám