Hlavní obsah

Naučte se správně parkovat

Novinky, Martin Žemlička

Kdo neumí parkovat, neměl by se vydávat na cesty do města. Většinou je zde málo místa pro automobily a pokud řidič neumí správně zaparkovat, bude v lepším případě nešťastně kroužit kolem volných míst a hledat desetimetrovou mezeru. Novinky.cz vás naučí správně parkovat.

Dopravní expert radí, jak správně parkovatVideo: Novinky

 
Článek

Podélné parkování je noční můrou mnoha řidičů, především začátečníků. Přitom není tak obtížné, jak se na první pohled zdá a pokud se naučíte jednoduchá pravidla, zaparkujete do mezery, která je jenom o trochu větší než vaše vozidlo. Postup je následující:

Bod číslo 1: Až najdete dostatečně velkou mezeru, zastavte se svým autem vedle automobilu, který stojí před vámi zvoleným parkovacím místem. Parkovací místo může být jen o pár centimetrů větší než vaše vozidlo, ale odhad se naučíte výhradně praxí.

Bod číslo 2: Zapněte pravý „blinkr“ a začněte couvat. V momentě, kdy jste zadním nárazníkem svého vozu na úrovni automobilu, který stojí vedle vás, začněte pomalu otáčet volantem doprava až do plného vytočení. Dávejte pozor, aby se váš přední nárazník nestřetl s vedle zaparkovaným autem. Kontrolujte, zda za vaším autem nepřebíhají chodci, děti nebo na vás nenajíždí jiné vozidlo. V úzkých ulicích se hůře parkuje, protože se s autem nemůžete tolik vytočit. V tomto případě je dobré začít parkovací manévr těsně vedle vozidla, za které couváte.

Bod číslo 3: Až se přiblížíte k obrubníku, začněte otáčet volantem doleva. Vaše auto vykrouží oblouk a začne se rovnat k chodníku. Ve zpětných zrcátkách kontrolujte vzdálenost od vzadu stojícího automobilu.

Bod číslo 4: Nyní už máte nejhorší za sebou - stačí srovnat volant a popojet dopředu, aby mezi vpředu i vzadu stojícím autem byla stejná mezera.

Anketa

Umíte podélně parkovat?
Ano
77,7 %
Ne
22,3 %
Celkem hlasovalo 4616 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám