Hlavní obsah

Svého syna si vybojovala navzdory lékařům, kteří ji posílali na potrat

Novinky, bok

Narození potomka je krásným okamžikem, který prožívá celá rodina. I Mhairi Morrisová s manželem Paulem se nemohli dočkat, až se jejich syn Jett narodí. Bohužel ale jen do té doby, než ženě předčasně ve dvacátém týdnu těhotenství odtekla plodová voda. Lékaři v návaznosti na to usoudili, že dítě nepřežije, a doporučili matce potrat. Ta se ale nehodlala vzdát a svého syna si vybojovala.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Morrisovi se synem Jettem

Článek

Odtok plodové vody je známkou nadcházejícího porodu. Pokud se tak stane dříve než v 25. týdnu těhotenství, který lékaři považují za hraniční pro přežití dítěte, je doporučován potrat.

Do podobné situace se dostala i paní Morrisová, které odtekla voda dokonce už ve dvacátém týdnu. Lékaři prohlásili, že její dítě není životaschopné, a striktně jí doporučili potrat. Mhairi s manželem ale byli proti a rozhodli se o život svého syna dále bojovat.

A udělali dobře. Malý Jett se sice narodil i tak předčasně, ve 25. týdnu těhotenství, nedávno mu byl ale rok a je z něj krásné a podle lékařů i zdravé dítě.

Ztracený uzlíček

Když se Jett narodil, dostál beze zbytku významu slova malý. Vážil sotva 630 gramů, byl menší než ruka jeho otce, navíc měl vážné problémy s plícemi.

Na svět přišel ve 25. týdnu těhotenství, tedy v hraničním termínu, kdy je možný porod a záchrana dítěte. Už od 20. týdne ale byla matka poté, co jí odtekla voda, hospitalizována a nucena k tomu, aby šla na potrat. „Personál ho nebral jako dítě, prostě to byl plod neschopný života,“ popsala dnes 34letá matka první chvíle, kdy se její život doslova zastavil.

„Přišli za mnou lékaři a začali mi navrhovat, co se bude dít dál. Já jsem ale věděla, že celých těch prvních dvacet týdnů bylo všechno v naprostém pořádku, že čekáme syna a že se vyvíjí dobře. Proto pro mě bylo tak těžké se s ním rozloučit,“ vysvětlila pro Daily Mail paní Morrisová.

„Doktor jednoduše řekl, že musím na potrat, protože oni s tím nic nemůžou udělat. Chápu, že mě chtěli připravit na nejhorší možnosti, ale vždycky se dá něco dělat. Když za mnou dorazil manžel, mluvili jsme o tom a pak jsme se rozhodli, že budeme bojovat dál,“ dodala.

Cesta za záchranou 

Ze stávající nemocnice odešli domů a doufali v zázrak. V Portsmouthu, 120 kilometrů od svého bydliště, kontaktovali lékařské centrum, kde se specializují na předčasné porody.

Lékaři v této nemocnici je sice neposílali hned na potrat, přesto ale také nenabízeli příliš optimistické vyhlídky. A to hlavně kvůli předčasné ruptuře plodového obalu, která způsobuje nejen právě odtok plodové vody, ale i vážné záněty a infekce plodu i matky.

Varovali rodiče před tím, že jejich syn bude mít nejspíš poškozený mozek a že je dost pravděpodobné, že zemře při porodu kvůli nevyvinuté plíci i dalším komplikacím.

Foto: Profimedia.cz

Malému Jettovi je rok a svým rodičům dělá velkou radost.

Malý Jett ale všechny překvapil a porod 6. prosince 2013 přežil. Byl umístěn do inkubátoru s diagnózou chronické onemocnění plic a žloutenka. Domů byl propuštěn počátkem března, celé tři týdny před plánovaným termínem porodu.

„Náš syn je důkazem toho, že ne vždy je potrat jediným řešením. Několik měsíců jsem každé ráno vstávala s pocitem, že jsem možná neudělala dobře a že se určitě něco stane. Jett je však zdravý a podle doktorů mu nic nehrozí,“ uzavřela paní Morrisová svůj příběh.

Reklama

Související témata:

Související články

Předčasných porodů neustále přibývá

Ještě před deseti lety se předčasně narodilo šest procent dětí, nyní je to již 8,5 procenta. Za loňský rok se tedy u nás předčasně narodilo téměř deset tisíc...

Většina žen chce partnera u porodu

Porod dítěte je bezesporu velkou životní událostí. I proto většina nastávajících maminek touží po tom, aby byl jejich partner u narození potomka přítomen. Dnes...

Výběr článků

Načítám