Hlavní obsah

K úspěchu umělého oplodnění může pomoci i alternativní medicína

Novinky, das

Čím déle se pár snaží o dítě, tím hůře si zachovává nadhled a pozitivní myšlení. Jenže právě psychika a celkový přístup hrají při početí dítěte důležitou roli. Lékaři specializující se na reprodukční medicínu proto vzkazují: nebojte se kombinovat moderní medicínu s tou alternativní. Četné studie tomu nahrávají.

Foto: Profimedia.cz

Celá řada vědeckých studií potvrdila pozitivní vliv akupunktury na otěhotnění.

Článek

Akupunktura, bylinná terapie, psychoterapie nebo hormonální jóga; všechny tyto metody mohou neplodným párům zvýšit šanci, že budou mít vlastního potomka.

„Coby lékaři se sice soustředíme především na nejmodernější postupy a technologie, které současná reprodukční medicína nabízí, ale zároveň nezavrhujeme ani alternativní metody,” vysvětluje MUDr. Tomáš Frgala z institutu reprodukční medicíny Unica, která se nedávno spojila s nejprestižnější kanadskou univerzitou McGill.

„Naopak, v posledních deseti dvanácti letech se objevují data, která ukazují, že ženy, jež při metodě IVF zároveň docházely třeba na akupunkturu, měly vyšší procento úspěšnosti. Proto pacientkám, které o to projeví zájem, doporučujeme i doplňkovou alternativní léčbu, spolupracujeme s různými odborníky,“ dodává odborník.

Účinky akupunktury potvrzují i výzkumy

Akupunktura vycházející z tradiční čínské medicíny využívá akupunkturních bodů, které se nacházejí na drahách energie. Cílem je tyto dráhy odblokovat, aby mohla tělem správně proudit energie.

V roce 2002 provedl doktor Wolfgang Paulus se svým týmem v Německu výzkum, během kterého rozdělil ženy plánující podstoupit umělé oplodnění IVF nebo ICSI (tedy metodu, během které je do vajíčka implementována vybraná spermie, zatímco při klasickém IVF musejí spermie proniknout k vajíčku ve speciálním roztoku samy) do dvou skupin. První před zákrokem i po něm podstoupila akupunkturu, druhá nikoliv.

Výsledná úspěšnost byla 42,5 % u první skupiny a 26,3 % u druhé skupiny. Od té doby proběhla řada dalších studií, které pozitivní vliv akupunktury potvrdily. Podle lékařů tato metoda dokáže zvýšit hladinu endorfinů v krvi a ty zase ovlivňují sekreci steroidních hormonů a regulují menstruační cyklus i ovulaci. Akupunktura rovněž prokrvuje dělohu a zvyšuje vnímavost děložní sliznice.

„Endometrium neboli děložní sliznice umožňuje v počáteční fázi těhotenství přichycení zárodku a zprostředkovává jeho výživu. Čím vyšší je endometriální receptivita, tím vyšší je šance na otěhotnění,“ souhlasí MUDr. Tomáš Frgala.

Nebezpečné hladiny stresových hormonů

Tlak rodiny a okolí a stupňující se touha po dítěti často vedou ke stresu, úzkostem nebo i depresi. Jenže právě dlouhodobý stres způsobuje v těle hormonální nerovnováhu, která má nepříznivý vliv na vývoj a zrání folikul.

Podle holandských lékařů šance na úspěch při IVF úzce souvisí s hladinou stresových hormonů adrenalinu a kortizolu. Ženy s nižšími hladinami těchto hormonů mají podle nich při léčbě neplodnosti vyšší šance na úspěch. Proto kliniky reprodukční medicíny nabízejí pacientkám i psychologickou pomoc, která je dokáže stresu i úzkosti zbavit.

Další možnosti, které pomáhají

Mezi ženami je stále velmi populární cvičení Ludmily Mojžíšové, které uvolňuje a posiluje ochablé pánevní svaly, jež mohou stát za problémy s početím. Méně kyslíku a živin snadno způsobí různé gynekologické potíže: nepravidelnou a bolestivou menstruaci, její ztrátu apod. Žena pak může mít problémy s početím nebo donošením dítěte. Není výjimkou, že potratí opakovaně.

Ale to není jediná potíž. Může trpět také různými sexuálními poruchami, nekontrolovanými úniky moči a dalšími potížemi. Pravidelné a dlouhodobé cvičení podle metody Ludmily Mojžíšové tyto potíže dokáže zmírnit a v řadě případů úplně odstranit.

Populární je také hormonální či vitální jóga, která ženám rovněž pomáhá vyrovnat hladinu hormonů v těle. „Hormonální jóga využívá prvky z různých směrů jógy, které cíleně působí právě na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí a díky tomu je i reaktivována tvorba tělu vlastních hormonů. Pokud ženy cvičí 16 dní v měsíci 30 minut hormonální jógu, pak u nich za čtyři měsíce může vzrůst hladina hormonů o 254 procent," upozorňuje lektorka hormonální jógy Martina Mangová z Lunarnijoga.cz. Aby ale toto cvičení fungovalo, musí se cvičit pravidelně a dlouhodobě.

Další alternativu skýtá bylinná terapie, opět vycházející z tradiční čínské medicíny. Ženy, které ji podstoupily tři měsíce před plánovanou IVF léčbou, měly podle týmu čínských lékařů kvalitnější oocyty a embrya a vyšší míru úspěšnosti.

„Komplementární medicínské metody mohou fungovat velmi dobře, je však třeba si uvědomit, že nejsou samospasitelné a že je v prvé řadě musí provádět zkušený odborník. Pokud se dostanete do rukou laika, mohou způsobit více škody než užitku,“ uzavírá MUDr. Frgala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám