Hlavní obsah

Nedostatek proteinů v jídelníčku má za následek rapidní nárůst tělesného tuku

Novinky, bok

Že je správné a vyvážené složení jídelníčku pro naše zdraví důležité, to vědí snad všichni. Ne všichni se tím ale bezpodmínečně řídí. Ba právě naopak, podle statistik to vypadá, že stále tloustneme a lenivíme. Přitom by stačilo se řídit jednoduchou úměrou. Čím méně proteinů (bílkovin) bude obsahovat náš jídelníček, tím více na sobě budeme pozorovat nárůst tělesného tuku.

Foto: Profimedia.cz

Bílkoviny jsou pro náš organismus potřebné, bez jejich dostatečného příjmu se rapidně zvyšuje množství ukládaného tuku v těle.

Článek

Autoři studie zaměřené na stravovací návyky a jejich dopad na zdraví vzali výzkum pěkně od podlahy. Vybrané dobrovolníky na zhruba tři měsíce izolovali v přísně střeženém středisku, kde je rozdělili do dvou skupin. Po dva měsíce muži i ženy z obou skupin získávali denně z jídla zhruba o 1000 kalorií víc, než bylo potřeba, aby si udrželi váhu. Každá ze skupin měla jiné množství obsažených proteinů, nikdo z nich neměl příliš pohybu, citoval server Health.

Lidé ve skupině s nízkým obsahem proteinů (bílkovin) v potravě přibyli na váze mnohem více, než skupina s vyváženým poměrem proteinů. U nezdravě stravovaných osob bylo také až 90 % denního příjmu kalorií ukládáno jako tělesný tuk, přičemž u lidí s vyváženým poměrem bílkovin to bylo pouze 50 %, zbytek tělo spálilo.

Optimální množství přijímaných bílkovin 

Vědci podle zjištěných výsledků ze studie také upozornili na nepřesnost dřívějších tvrzení, podle kterých stačí ženám příjem bílkovin zhruba 46 gramů na den a mužům 56 gramů na den. Podle členů výzkumného týmu jsou obě hodnoty nízké, a aby nedocházelo ke ztrátě svalové hmoty, je potřeba u obou pohlaví minimální příjem 78 gramů denně.

Doktor David Heber, vedoucí Zdravotnického centra pro zdravou výživu v Los Angeles, tvrdí, že většina lidí by měla získat zhruba 20 % z celkového denního počtu kalorií právě z bílkovin (pro srovnání: lidé s nízkým příjmem mají zhruba jen 5% obsah, vyvážené množství bílkovin v potravě dodává tělu zhruba 15 % z celkového množství kalorií a strava nadměrně bohatá na bílkoviny dodává tělu 25 % kalorií z celkového denního množství).

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí podle individuálního manuálu

Zhubnout po Vánocích touží většina Čechů. Nicméně ne každá dieta či hubnoucí plán se hodí pro každého. Dvojice renomovaných poradců zdravého životního stylu,...

Výběr článků

Načítám