Hlavní obsah

Přípravky na klouby nefungují tak, jak slibují, tvrdí specialista na artrózu

Každého pátého člověka nad 45 let a 60 procent lidí starších 65 let trápí artróza. Bohužel mnozí z těchto lidí spoléhají na volně dostupné doplňky stravy na klouby, které však podle lékařů nejsou tak účinné, jak je prezentováno v reklamě. Podle lékaře Františka Picka z pražského ORP centra (ortopedie, rehabilitace, podiatrie) se ke kloubu dostane minimum léčivé látky, která ale stejně poničené chrupavce nepomůže.

Foto: Profimedia.cz

Artróza je onemocnění, které nás nemine. Otázka jenom je, kdy nás začne obtěžovat.

Článek

"Jediným, kdo na této ničivé chorobě vydělává, je farmaceutický průmysl. A přitom sami lidé by jí mohli tak lehce předcházet. Stačí méně jíst a více a rozumně se pohybovat," upozorňuje Picek.

Oficiálně uznané jako léčebné přípravky na klouby jsou v Česku jenom dva. Také odborníci se nemohou shodnout, jedni přípravky chválí, druzí zavrhují. Podle Picka studie nezávislé na penězích farmaceutických firem označují přípravky za placebo - pokud se někdo chce léčit a platí za to tisíce korun, je vesměs spokojen.

Jenom pohyb skutečně pomáhá

"Artróza je onemocnění, které nás nemine. Otázka jenom je, kdy nás začne obtěžovat," podotkl lékař. Počínající artróze lze podle něj vyhlásit válku zvýšeným pohybem daného kloubu. Pomohou pravidelné protahovací cviky.

Ať už se problém týká jakéhokoli kloubu, drobného na rukou a nohou, nebo nosných kloubů, jako je koleno nebo kyčel, je podle Picka prvním krokem v léčbě obnova rozsahu pohybu. Tím se zmenší tlak v daném kloubu, teprve pak jsou na řadě určité typy rehabilitace, zejména fyzikální léčba. Pokud už bolest cvičení nedovolí, dostane pacient protizánětlivé léky.

K rozvoji artrózy přispívá nadváha, klouby jsou více zatěžovány a chrupavka se ničí. Může ale postihnout i lidi štíhlé - s tím, jak chrupavka stárne. Artróza trápí lidi těžce pracující, vrcholové sportovce, lidi po zlomeninách v oblasti kloubů a s chorobami výměny látkové, jako je dna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám