Hlavní obsah

Zdravým lidem prospívají i čtyři šálky kvalitní kávy denně, tvrdí lékař

Novinky, das

Pokud patříte mezi milovníky kávy, nemusíte se o své zdraví vůbec bát. Tedy pokud netrpíte srdečními arytmiemi, žaludečními vředy či záněty slinivky. Jinak může být pro lidské zdraví káva jen přínosem, což potvrzuje i gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout z pražské Thomayerovy nemocnice, odborný garant a jeden za zakladatelů Institutu kávy.

Foto: Profimedia.cz

Káva může lidskému organismu i prospět.

Článek

Podle Kohouta i podle lékařských průzkumů, množství čtyři až šest šálků kávy denně, tedy do 200 až 300 miligramů kofeinu, nemá na zdravého člověka žádné nežádoucí účinky.

Naopak, káva může lidskému organismu i prospět. Obsahuje totiž až 200 látek prospěšných pro lidské tělo, z nichž velkou skupinu tvoří antioxidanty, jež si dokáží poradit s volnými radikály. Účastní se i imunitních procesů, kdy pomáhají organismu v boji s bakteriemi. Zároveň podporují oxidaci cholesterolu, díky čemuž se tento nebezpečný tuk neukládá v cévách.

"Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak, ale pokud se pije pravidelně, tak mezi pijáky a nepijáky kávy rozdíl v tlaku není. Kávu si mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními chorobami," vysvětluje Kohout a dodává: "Přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a diabetu, díky kávě před i po jídle se dobře rozkládají potraviny."

Káva neškodí ani těhotným

Podle Kohouta mezi společností panuje zcela nesmyslný mýtus, že káva škodí těhotným ženám či dokonce, že může poškodit plod. Existuje prý mnoho výzkumů, které tyto mýty zcela vyvrací.

"Dva až tři šálky doporučujeme. Nemají vliv na vývoj plodu, na mateřské mléko nebo případný vznik komplikací," upřesňuje Kohout.

Prozatím nikde nebylo prokázáno, že by člověk onemocněl nějakou chorobou, například rakovinou, jen kvůli pití kávy.  "Lidé by měli být opatrní, jen pokud trpí na vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, vředové choroby žaludku či záněty slinivky. Samozřejmě i při každé jiné chorobě je dobré pití kávy konzultovat s lékařem," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám