Hlavní obsah

Velmi málo solit prý srdci neprospívá, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lovaň

Mnohé trable se srdcem by si lidé ušetřili, pokud by méně solili, tvrdili doposud lékaři. Jenže osmiletá studie z Belgie naznačuje, že absolutní minimum může být stejně škodlivé jako nadměrná konzumace soli. A možná ještě škodlivější. Z výzkumu totiž vyplývá, že osoby konzumující soli nejméně umírají na choroby srdce nejvíce.

Foto: Profimedia.cz

Sůl asi není tak nezdravá, jak se doposud tvrdilo.

Článek

„Osoby, které konzumovaly nejméně soli, asi malou lžičku denně, nevykazují žádné zdravotní výhody ve srovnání s osobami, které konzumovaly soli nejvíce. Ve skutečnosti ti, kteří konzumovali soli nejméně, umírali na choroby srdce nejčastěji,“ tvrdí belgičtí vědci.

Ze studie trvající osm let, která sledovala 3 681 zdravých Evropanů do šedesáti let věku, také vyplynulo, že osoby konzumující množství soli vyšší, než lékaři v současnosti doporučují, neměly vyšší krevní tlak.

Ze zkoumaného vzorku šest procent utrpělo infarkt srdce, mrtvici nebo jinou chorobu oběhové soustavy, přičemž osoby konzumující nejméně soli o 56 procent častěji umřely na infarkt srdce či mozkovou mrtvici než osoby konzumující soli nejvíce. A to platilo i poté, co byly do analýzy zahrnuty další rizikové faktory: obezita, hladina cholesterolu v krvi, kouření, diabetes a jiné.

„Naše studie nepodporuje generalizované omezení příjmu soli v populaci,“ komentoval závěry profesor Jan Staessen z Lovaňské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Sůl funguje v těle jako droga

Sůl působí na mozek jako každá jiná droga. Zjistili to psychologové z americké Iowy, kteří tak zároveň objasnili, proč lidé pokrmy přesolují i když vědí, že je...

Výběr článků

Načítám