Hlavní obsah

V mrazivém počasí zahřeje chilli stejně jako alkohol a je to bezpečnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Když teploty klesnou pod bod mrazu, zahřívá se mnoho lidí svařeným vínem nebo grogem. Podle odborníků to ale není právě nejlepší metoda ohřívání těla v mrazivém počasí. Alkohol totiž zvyšuje úniky tepla a opilým lidem hrozí umrznutí. Mnohem účinnější a bezpečnější je podle nich konzumace čerstvého či sušeného chilli, které zvyšuje cirkulaci krve v těle a tím i tělesnou teplotu.

Článek

„Dobrý oběh krve je důležitý, nejen kvůli pocitu tepla, ale také kvůli faktu, že přináší tkáním kyslík, glukózu, vitaminy a minerály,“ vysvětluje doktorka Sarah Brewerová, jež propaguje užívání koření, zeleniny a ovoce ke zvyšování tělesné teploty v chladném počasí.

„Chladné počasí stahuje cévy a ve velkém mrazu může dojít k zástavě výživy tkání. Prsty začnou být bolavé, zkřehlé a strnulé,“ dodala Breworová, podle níž i v tak chladném počasí roztáhne cévy třeba jídlo okořeněné chilli.

Papričky chilli obsahují vysokou koncentraci kapsaicinu, který se rychle vstřebává v trávicím traktu a způsobuje zvýšenou cirkulaci krve v rukách, nohách a hlavě.

Breworová dále doporučuje konzumovat v chladném počasí česnek, zázvor, ginkgo, výtažek z kůry borovice (pycnogenol), skořici a rozmarýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám