Hlavní obsah

Na jídle z rychlého občerstvení se velmi snadno vybuduje závilost

Londýn

Americký expert na výživu David Kessler varoval v britském listu Sunday Times před jídly z rychlých občerstvení. Podle něj velké známé řetězce využívají přímo vědecké postupy k tvorbě takových pokrmů, u nichž vzniká závislost na jejich konzumaci. Směs tuků, cukrů a solí působí na chuťové buňky a mozek tak, že vyvolává podobnou závislost jako na cigaretách.

Článek

Jinými slovy řečeno, kdo jejich jídlo jednou zkusí, nechce jíst už nic jiného. Po konzumaci jedné porce nedochází jen k nasycení, ale mozek je naopak excitován k další konzumaci. Podle Kesslera je tak na místě, aby úřady začaly jednat a nevinily z obezity pouze konzumenty.

Je těžké odolat

„Je na čase, abychom přestali vinit z obezity a nadváhy jedince. Skutečným problémem je svět, který jsme stvořili, a v němž je jídlo vždy dostupné a kde je jídlo vyráběno a navrhováno tak, aby nás nutilo konzumovat stále více.

Pro milióny lidí je prostě nemožné odolat moderním pokrmům. Správnou kombinací chutí je zasaženo více neuronů, více z nich se zapíná. Vzniká tak silnější signál, aby člověk jedl více a byl motivován, aby si opatřil ještě více jídla,“ varoval Kessler na stránkách Sunday Times.

Doktor Kessler působil jako šéf amerického Úřadu pro léčiva a potraviny – FDA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám