Hlavní obsah

Časté chyby, kterých se lidé dopouštějí po rozchodu s partnerem

Novinky, bok

Vyrovnat se s rozchodem nebývá nikdy samo o sobě jednoduché. Někteří lidé ale při snaze dostat zpátky do běžného života dopouštějí chyb, které jim často jejich utrpení zbytečně prodlužují.

Foto: Profimedia.cz

Vyrovnat se s rozchodem není jednoduché.

Článek

Ocitnout se ve stavu, kdy jste najednou bez partnera, s kterým jste žili několik měsíců, v horším případě i let, nebývá jednoduché. Najednou nemáte nikoho poblíž, s kým byste si mohli povídat, komu se svěřit s problémem. K tomu návaly emocí, které nejde jen tak potlačit.

Není divu, že člověk najednou neví, co dělat, a neumí se zase sám "postavit na nohy". Mnozí hledají rady na internetu, kde se to rádoby odborníky jen hemží. Někteří dokonce v návalu emocí kontrolují profil svého expartnera na sociální síti v naději, že se třeba ještě něco změní. Ne všechny rady či úkony jsou ale správné, ba naopak.

Chyba první: oficiální ukončení

Některé ženy se s nenadálým rozchodem nedokážou jednoduše smířit, a tak mnohdy po bývalém partnerovi vyžadují něco jako oficiální ukončení vztahu. Ať od toho očekávají cokoli, není to dobrý nápad.

Nelze totiž dopředu tušit, jak setkání za takové situace dopadne, obzvlášť pokud expartner po takové schůzce vůbec netouží. "Chování, kdy se hlavně ženy nedokážou odpoutat od expartnera, se dá přirovnat k určité závislosti na léku, který užíváte vždy, když vás něco bolí," vysvětluje vztahová terapeutka Rachel Sussmanová pro Womens health magazine.

Chyba druhá: vyrovnám se s tím sám, sama

Být pár dní o samotě není nic špatného, rozhodně ale není dobré se snažit dlouhodoběji vyrovnávat s nepodařeným vztahem sami. Nedělá to dobrotu, navíc se mohou u náchylnějšího jedince prohloubit deprese.

Nejlepší je po rozchodu komunikovat s rodinou či nejbližšími přáteli, dokonce i rozhovor s kolegyní v práci může pomoci dostat se do lepšího rozpoložení.

Chyba třetí: za všechno může ex 

Na dobrém vztahu, aby fungoval, musí pracovat oba partneři. Stejně tak za jeho rozpadem stojí oba dva, někdo udělal více chyb, jiný méně. Není proto dobré svalovat v návalech vzteku a samoty chyby jen na toho druhého.

"Aby se člověk skutečně dokázal poprat s rozchodem a mohl jít dál, musí pochopit, jakou roli ve vztahu hrál, a kterých chyb se i on sám dopustil," vysvětlila terapeutka.

Chyba čtvrtá: v návalu práce na vše zapomenout

Je částečně pravda, že ponoření se do nějaké činnosti může pomoci zapomenout na problémy, s kterými se po rozchodu jedinec potýká, to je ale vždy jen krátkodobá pomoc.

Práce od rána do večera deprese a naštvání po rozpadu vztahu stejně nevyřeší, navíc se akorát člověk o to víc unaví a špatná nálada se může ještě prohloubit. Místo toho je dobré zajít si třeba zacvičit, případně s kamarádkou či kamarády někam vyrazit. Jednoduše se zabývat různorodými činnostmi, které dodají novou vzpruhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pauza ve vztahu neprospěje každému

Jsou okamžiky, kdy nedorozumění mezi manželi či nesezdanými partnery je tak intenzivní, že pauza a tedy chvilkové odloučení může být tím nejrozumnějším...

Manželská krize po sedmi letech je mýtem

Tvrzení, že po sedmi letech manželství přichází krize, je nepravdivé. Podle statistických analýz totiž páry, které společně vydrží sedm let, ve většině případů...

Výběr článků

Načítám