Hlavní obsah

Ženy nesnesou konkurenci, na to je příliš ovládají pudy

Myslíte, že jen muži hodnotí ženy podle vzhledu? Tak to jste na omylu. Nová studie zjistila, že téměř všechny ženy se cítí být ohroženy atraktivní konkurencí a že si potenciální hrozbu nenechají jen tak líbit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tracy Vaillancourtová z University of Ottawa a Aanchal Sharmová z McMaster University v Kanadě vytvořily dva experimenty. Během prvního tajně filmovaly chování skupiny žen. Studentky byly natáčeny při setkání s neznámou ženou. Polovinu testovaných žen v místnosti tvořily kamarádky a druhá polovina žen neznala nikoho přítomného v místnosti.

V první části pokusu přišla studentky informovat o nových kurzech krásná blondýna v krátké sukni, s výrazně odhaleným dekoltem a v botách na vysokém podpatku. Později ta samá žena přišla do místnosti oblečená v kaki kalhotách, volném tričku a teniskách.

Chování žen naprosto předčilo očekávání psycholožek. Když byla totiž žena oblečena sexy, studentky v místnosti koulely očima a potřásaly hlavou a vyměňovaly si pošklebky. Ale záběry prokázaly, že se to nedělo jen mezi kamarádkami, ale dokonce i mezi cizími ženami. Mnohé ženy poté, co sexy kráska odešla, vybuchly smíchy a měly jízlivé poznámky. Ve skupině, kam stejná kráska přišla oblečená obyčejně, nedošlo k žádnému povyku ani kamerou zaznamenatelným reakcím vůči jejímu vzhledu.

V druhém pokusu Vaillancourtová ukázala skupině žen tři fotografie stejné ženy. Na jednom snímku byla dotyčná oblečena velmi sexy, na druhém měla sice sexy postoj, ale byla digitálně upravena do obézní velikosti 48, na třetím snímku byla tatáž žena nalíčena a oblečena konzervativně. Testované dámy pak měly odpovědět, s kterou ze tří žen by se rády kamarádily a kterou by představily svému příteli. Naprostá většina vybrala třetí snímek.

„Stále posloucháme velmi primitivní instinkty a snažíme se přežít tím, že ničíme konkurenci. Dříve by žena ženu možná i fyzicky napadla, dnes ji kritizuje a zesměšňuje,“ tvrdí doktorka Vaillancourtová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám