Hlavní obsah

Za špatný výběr partnera může i hormonální antikoncepce

Novinky, Dana Sokolová

Najít si v dnešní době ten správný protějšek není vůbec jednoduché. Bohužel existuje celá řada věcí, jež nám to znemožňuje. Patří mezi ně i hormonální antikoncepce. Podle sexuologa Petra Weisse pokud ženy užívají antikoncepci již při seznamování s partnerem, začnou s ním obvykle chodit, aniž by je skutečně přitahoval.

Foto: Profimedia.cz

Za řadou problémů ve vztahu může být i hormonální antikoncepce.

Článek

Ženy užívající hormonální antikoncepci a těhotné totiž nedokáží správně rozeznat mužské odoranty - přirozené vůně, které člověk vylučuje.

"Jakmile tedy ženy přestanou antikoncepci užívat, najednou zjistí, že je jejich protějšek vlastně vůbec nepřitahuje. Některé pak může doslova odpuzovat. Musím tedy všem ženám doporučit, aby při hledání perspektivního partnera na celý život antikoncepci vysadily," vysvětluje a radí Petr Weiss.

Proto spolu tolik párů dlouho nevydrží, což potvrzuje i poslední průzkum společností STEM/MARK, z něhož vyplynulo, že do deseti let se rozešlo až 48,7 procenta párů, ve kterých partnerka v době seznámení užívala hormonální antikoncepci. V opačném případě to bylo 33,3 procenta párů.

Odlišnosti imunitních systémů

Vzájemná přitažlivost je totiž závislá na odlišném imunitním systému jedinců a tzv. MHC geny (major histocompatibility complex). Tyto geny kódují proteiny, které pomáhají imunitnímu systému rozpoznat patogeny, mimo jiné z množství vůní a pachů najít ten správný.

"Partneři si voní, pokud mají odlišné imunitní systémy, protože jejich případní potomci mají šanci mít širší spektrum imunity. Je pak i větší pravděpodobnost, že přežijí různé epidemie. Zajímavé je i to, že sourozenci a blízcí příbuzní si obvykle vzájemně nevoní a tedy se ani sexuálně nepřitahují," dodává Weiss.

Vnímání vůně partnera je tak jakýmsi skrytým faktorem, který vysvětluje ono "jiskření", "chemii", které partneři vzájemně vnímají a ovlivňuje tak zejména jejich sexuální chování.

Reklama

Související články

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí...

Výběr článků

Načítám