Hlavní obsah

Hudební vkus ovlivňuje vztah i sex, nejhůře jsou na tom milovníci country

– Londýn

Jaká se ti líbí hudba?, měli byste se optat svého potenciálního protějšku, abyste zjistili, zda stojí za to chodit na další rande. Hudební vkus se totiž podle odborníků promítá do kvality vztahu, včetně intimního života.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Svou ideální partnerku nebo partnera můžete snadno najít na koncertě oblíbené skupiny. Ilustrační foto

Článek

Londýnští psychologové profesoři David Hargreaves a Adrian North tvrdí, že hudební vkus vypovídá o vlastnostech osobnosti mnohé a předurčuje jeho kompatibilitu s jinou osobou. Pokud se partnerům vzájemně protiví hudební vkus, je velmi vysoká pravděpodobnost, že jim to nebude klapat v posteli ani ve vztahu.

Už během dospívání se hudba stává symbolem identity. Hudba podle profesorů Northa a Hargreavese slouží jako znak, který lidé používají nejen k souzení druhých, ale ve stejnou chvíli k vyjádření vlastních idejí. Například dítě, které chce být rebelem, si vybírá hudbu, kterou podle všeho napsali a komponovali rebelové. Tento symbol identity podle britských psychologů pomáhá jedinci demonstrovat rovnováhu mezi sounáležitostí ke skupině a vlastní originalitou.

„Vybíráte si žánr, který se líbí také vašim přátelům, ale zároveň se snažíte najít svého umělce, který se líbí jen vám nebo který dokonale ladí s vaší individualitou,“ míní profesor Hargreaves z Roehampton University v Londýně.

Nejméně atraktivní jsou milovníci country

Rock podle něj souvisí se společenským uvědoměním a rebelstvím, zatímco pop je spojován s ceněním si pohlavních rolí a konformitou. Lidé milující blues, jazz, klasickou hudbu a folk jsou velmi liberální a otevření novým zážitkům. Nejhůře jsou na tom milovníci country hudby. Ženy, které ji poslouchají, jsou méně přitažlivé pro muže, zatímco muži naslouchající tomuto žánru, jsou nejméně atraktivní pro ženy.

Zajímavý je ale rozdíl mezi pohlavími v případě heavy metalu a klasické hudby. Heavy metal výrazně přidává na atraktivitě mužů, ale velmi škodí atraktivitě žen, zatímco u klasické hudby je to přesně naopak. Ženy milující klasiku jsou přitažlivější, zatímco muži milující klasiku jsou méně přitažliví.

Muži jsou ale obecně velmi přitahováni ženami, které mají stejný vkus jako oni. U žen je tento vliv o něco slabší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám