Hlavní obsah

Joanie Holzer Schirmová: Dobrodruhy proti své vůli

Právo, Zuzana Musálková

Když americká podnikatelka Joanie Holzer Schirmová našla v pozůstalosti svých rodičů lakovanou skříňku plnou i česky napsaných dopisů z druhé světové války, netušila, že ji pátraní po jejich pisatelích zavede do Prahy i na mnoho jiných míst po celém světě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Díky dopisům v čínské lakované krabičce napsala Joanie Holzer Schirmová knihu, která vyšla v angličtině i v češtině.

Článek

„Do té doby jsem si myslela, že vím všechno, co potřebuju vědět o minulosti svého otce. Celý život to byl hrdý Čech, který vždycky velmi rád připomínal, že se narodil v Českém království,“ vzpomíná Joanie. Rodák z Benešova a lékař židovského původu utekl v roce 1939 před nacisty. Podařilo se mu dostat až do Číny.

„Tam se seznámil s maminkou - dcerou amerických misionářů. Zamilovali se, rychle se vzali a v roce 1941 odjeli do Spojených států.“ Manželé Holzerovi se usadili na Floridě a měli tři děti.

Čtyři sta nesrozumitelných dopisů

Po šťastném šedesátiletém manželství zemřeli jen pár dní po sobě. Když se Joanie probírala pozůstalostí svých rodičů, našla i čtyři sta dopisů v jazyce, který dobře neznala. V té době vlastnila úspěšnou firmu, a tak dopisy ze čtyřicátých let minulého století odložila. Do angličtiny si je nechala přeložit až v roce 2008, kdy svoji společnost prodala.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Už na konci osmdesátých let jsem nahrávala otcovo vyprávění a věděla jsem, že až budu mít čas, ráda bych sepsala jeho životní příběh.“ Když přišly překlady, Joanie se s překvapením začetla do střípků osudů sedmdesáti osmi pisatelů.

„Najednou jsem viděla, jaký byl otcův život předtím, než jsem v něm byla já.“ Čtyřicet dopisů bylo od otcových rodičů, kteří zmizeli během holokaustu, další od příbuzných a zbytek od blízkých přátel a vrstevníků.

Lidi, kteří je psali, zavedl osud do Velké Británie, Francie, Palestiny, Švédska, Argentiny, Ekvádoru, Číny a Spojených států. „Byla jsem vtažena do jejich příběhů a chtěla jsem o nich vědět víc.“

Nedobrovolní hrdinové

Tak začalo pátrání po osudech starých přátel, kteří se znali z Benešova a z Prahy a které hrozba války rozprášila do nejrůznějších konců světa. „Dva přátelé mého otce jsou stále naživu. Dnes je jim přes devadesát let. U ostatních jsem hledala jejich děti a rodinu.“

Foto: archív Joanie Holzer Schirmové

Joaniin otec Oswald Holzer utekl před nacisty do Číny a následně do Spojených států.

Joanii zabralo pět let, než nasbírala dostatek materiálů a vydala knihu Dobrodruhy proti své vůli. Získala za ni cenu Global Ebook Awards za nejlepší biografii. „Ti, o kterých píšu, byli nějakým způsobem vyhnáni ze svých domovů a zažili neuvěřitelné příběhy, aniž by o to vlastně stáli,“ dodává americká spisovatelka, která připravuje další knihu. Měla by se jmenovat My Dear Boy.

Reklama

Související články

Příběh matky a dcery z Ležáků

Obě se jmenují stejně a do života obou zasáhla ležácká tragédie. Dvě Jarmily Doležalové, matka a dcera. Ta starší nešťastnou historii jako dítě prožila,...

Výběr článků

Načítám