Hlavní obsah

Česká návrhářka svým dílem varuje před hlubinnými ropnými vrty v Arktidě

Novinky, Dana Sokolová

Módní návrhářka, výtvarnice, fotografka s českými kořeny Marie Copps, která navrhovala i šaty finalistkám České Miss, se snaží módu posunout dál, než jsou přehlídková mola. Svým projektem Give Help a Chance – Fashion for Help, upozorňuje prostřednictvím módy na ožehavá společenská témata. Tím posledním je problematika hlubinných ropných vrtů v Arktidě, před kterými varují světové ekologické organizace. Přesto tam má začít se zkušebními vrty jedna z velkých naftařských společností.

Foto: Marie Copps

Královna Arktidy v podání Marie Copps

Článek

Poprvé na tuto problematiku upozornila světová média britská herečka Emma Thompson, a to svou cestou právě do Arktidy. Její zážitky natolik inspirovaly Marii Copps, že se o toto téma začala sama velmi zajímat. Čím více měla informací, tím více byla odhodlanější podpořit ekology v jejich snaze vrtům zabránit.

S Miss Earth Canada 2013 Sofiyí Chorniy tak vytvořila uměleckou fotografii "Královna Arktidy," která má zvýšit celosvětové povědomí o této problematice. Na fotografii je zachycena královna, která se ocitla ve zlém snu, a tedy uprostřed ropné havárie. Obklopena třemi ledními medvědy a plná beznaděje a zoufalství.

Foto: Maria Copps

400 hodin intenzivní práce

Výroba kostýmu pro Královnu Arktidy byla velmi náročná, provázena nespočtem komplikací. „Jsem totiž samouk na poli módy a při výrobě jednotlivých dílů kostýmu jsem narážela na celou řadu technických problémů, které celou přípravu brzdily. Ještě v noci před focením jsem doslova zápasila se stojacím límcem a jeho upevňovacím systémem. Ten se druhý den při focení stejně odchlipoval, a tak jsme musely protáhnout culík skrz díru a upevnit ho za vlasy. Po té bylo ale zase obtížné otáčet hlavou do strany,” popisuje návrhářka.

„Vzhledem k tomu, že Sofiya měla zrovna na univerzitě zkouškové období, kostým jsme ani předtím nevyzkoušely. Spoléhaly jsme jen na její míry. Všechny jsme tak ve studiu doslova trnuly hrůzou, aby jí byl," vypráví Novinkám Marie Copps.

„Na celý kostým padlo 300 hodin práce a 80 metrů různých textilií a ozdobných prýmků. Dalších více jak 100 hodin si vyžádala post-produkce finální fotografie, která se skládá z pěti různých snímků. Na konci je vždy komické si připomenout, z čeho jsou některé díly kostýmu vyrobené. Nikoho by určitě nenapadlo, že její „berla mrazilka“ je ve skutečnosti násada na koště," dodává.

Foto: Marie Copps

Umění má jednu pozoruhodnou sílu, je schopno vrhnout světlo na něco, čemu jsme zatím nevěnovali žádnou pozornost. „Naším cílem tedy je přispět uměleckou fotografií k tomu, aby lidé tomuto tématu věnovali alespoň malou pozornost a začali o možných rizicích přemýšlet. Pomoci mohou všichni už jen třeba tím, že podepíší petici na Savethearctic.org, kterou již podepsalo kolem šesti miliónů lidí z celého světa.”

Foto: Marie Copps

Marie Copps s Miss Earth Canada 2013 Sofiyí Chorniy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám