Hlavní obsah

I ženy mohou hrát pěkný a tvrdý fotbal

Novinky, Dana Sokolová

Moderní historie ženského fotbalu sahá do 19. století, jeho popularita u nás je ale minimální. Přestože naše reprezentantky začínají dosahovat skvělých výsledků, média tyto jejich úspěchy příliš nezaznamenávají. Což je samozřejmě velká škoda. Jak mnozí fandové i odborníci tvrdí: "Na to že to jsou ženy, dokážou hrát i velmi pěkný fotbal. Jejich zápasy jsou tak mnohdy zajímavější, než tradiční mužský fotbal."

Fotbalistky Dukly Praha při tréninkuVideo: Novinky

 
Článek

A skutečně se nejedná o žádné "mužatky", jak je mnozí odpůrci nazývají. Důkazem jsou fotbalistky pražské Dukly, které nafotily sexy kalendář a my je s kamerou navštívili. Jak to vypadá na jejich běžném tréninku, můžete vidět na přiloženém videu.

Většina z nich hraje fotbal proto, že je to baví. Obvykle je k fotbalu přivedl jejich otec, někdy ale i kamarádky, které hrály fotbal jako děti se svými sourozenci. Do deseti let totiž trénují kluci s dívkami dohromady. Pak už se začínají objevovat rozdíly. Proto společně s kluky vydrží dívky hrát maximálně do svých 15 let.

Což potvrzuje středopolařka Dukly Ivana Kavlíková. "Lepší hráčky se v přípravce do 10 let klukům plně vyrovnají, ale pak už přestávají stíhat. Kluci jsou rychlejší, důraznější. Holky jsou prostě z fyzického hlediska pomalejší, i když mnohdy obratnější."

Podobně to vidí i trenér Dukly Jan Podolák. "Muži jsou rychlejší a silovější, což ženy dorovnávají svou kreativitou, ale i rychlostí pochopení hry."

I k tréninku se tak u žen přistupuje malinko jinak než u mužů. "Je to dáno i tím, že ženy hrají fotbal především pro zábavu. Fotbal je baví a hrají ho rády, tudíž i tréninky jsou vedeny tak, aby se ženy jen zdokonalily ve svém umění," dodává Podolák.

Foto: fkdukla.cz

Dívky týmu FK Dukla Praha nafotila sexy kalendář 2013, jehož prodej má podpořit ženský fotbal na Dukle.

Hráčky první ligy trénují třikrát týdně. V Dukle hrají druhou ligu a kvůli pracovnímu vytížení hráček trénují pouze dvakrát týdně. U nižších soutěží je to podobné. Víkendy pak mají hráčky všech soutěží totožné, jsou určené pro zápasy.

"Často nás muži haní, že jsme ženy a fotbal je výhradou mužů, ale po zápasech slyšíme chválu. Prý na to, že jsme ženy, jsme hrály pěkný fotbal a kam se na nás muži hrabou apod.," říká středopolařka Dukly Lucie Šmahelová, která hraje fotbal od svých 6let a tedy již 22 let.

Většina hráček se shoduje, že ženský fotbal umí být podobně tvrdý a bohatý na úrazy jako ten mužský. "I holky dokáží tvrdé zákroky, za něž by se ani muži stydět nemuseli. I ženy tedy často v zápalu hry faulují," potvrzuje Šmahelová.

Podle ní lze považovat za nejčastější zranění v ženském fotbale přetržené křížové vazy v koleně.

Foto: Profimedia.cz

Letošní finále Ligy Mistriň mezi Olympiguem Lion a 1. FFC Frankfurt.

Rozdíly mezi ženským a mužským fotbalem 

Ženský fotbal je asi nejpopulárnější ve Švédsku a v USA, kde je oblíbenější, než ten mužský. Ale ani další fotbalové velmoci nezůstávají pozadu. Plně profesionální ligy se hrají i v Anglii, Německu (mají společnou ligu s Rakouskem), Norsku, Španělsku, Japonsku, Austrálii a v Brazílii. V ostatních zemích lze nalézt poloprofesionální ligy či pouze amatérské, jako je tomu u nás.

"V české republice jsou tři soutěže. První liga (celostátní), druhá liga (je rozdělena na Čechy a Moravu) a třetí liga, která se rozděluje na 4 divizní skupiny Čech a 4 divizní skupiny na Moravě. Nejvyšší soutěž je pak 1. liga, přičemž vítězný klub postupuje do evropské soutěže Ligy mistriň - obdobě Ligy mistrů," vysvětluje Ondřej Havlas - manažer ženského fotbalu na pražské Dukle.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší a nejpopulárnější fotbalistka všech dob Američanka Mia Hammová

Největší rozdíl mezi mužským a ženským fotbalem je u nás podle Havlase právě v profesionalitě soutěží. Zatímco muži si plně vydělávají fotbalem, ženy mají fotbal stále jako koníčka. Jen výjimečně jsou i české hráčky v první lize placené - nicméně jejich honoráře se pohybují v řádech tisíců (2 - 5000 Kč). Proto i naše nejlepší hráčky odcházejí hrát do zahraničí.

Za nejúspěšnější českou hráčku fotbalu lze považovat Pavlínu Ščasnou, dceru českého fotbalového kouče, která hrála za nejlepší kluby u nás, v Německu, Švédsku, ale i v USA.

České fotbalové reprezentantky čeká v červnu velmi důležitý kvalifikační zápas s Rakouskem  na ME ve Švédsku 2013. Účast na ME by byl pro Češky splněným snem a zároveň by to mohl být první větší krok k tomu, aby i u nás ženský fotbal získal na popularitě. Tak jako je tomu v jiných zemích světa, což potvrzuje i kompletně vyprodané MS 2011 v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší fotbalistka současnosti Brazilka Marta

Historie ženského fotbalu

První zaznamenaný ženský zápas byl odehrán v Glasgow roku 1892, o tři roky později v Anglii.

První fotbalistkou, která ženský fotbal proslavila byla  Angličanka J. Honeeyová, která roku 1894 založila v Londýně první ženský fotbalový klub o 3 hráčkách - příslušnic emancipačního hnutí. První oficiální ženský fotbalový klub tak vznikl bezmála o deset let dříve, než ženy vůbec získaly volební právo.

V roce 1926 se fotbal díky L. Drahovzalové objevil i u nás. V následujících letech hrály prim jedenáctky fotbalistek z Prahy a Brna.

První organizovaná ženská soutěž na našem území byla ale Slovenská národní liga za účasti 10 družstev a pomalu se rozběhly i okresní soutěže. Vítězem prvního ročníku - 1967/1968 - se stal Rapid Bratislava.

V 60. letech byl v západoevropských zemích povýšen ženský fotbal na bázi profesionalismu. V NSR bylo v roce 1973 evidovaných až 110 000 fotbalistek. Uskutečnily se i první velké přestupy.

Zrovnoprávnění s muži dosáhly ženy až v roce 1981, kdy bylo rozhodnuto uspořádat první mistrovství Evropy ve fotbale žen. Přihlásilo se do něj 16 ze 34 fotbalových svazů. Od roku 1988 se také koná mistrovství světa.

V roce 1996 se ženský fotbal poprvé představil i na OH v Atlantě. 

UEFA pak zavedla pravidlo, že každý klub, který chce hrát mužskou Ligu mistrů, musí mít vlastní ženský tým.

Reklama

Související témata:
Fotbalistky

Související články

Když jemné dívky hrají drsné ragby

Mlýn, pětka, skládka - mnoho lidí by ještě před nedávnem nenapadla mezi těmito slovy žádná souvislost. Jenže to vše změnilo podzimní mistrovství světa v ragby....

Výběr článků

Načítám