Hlavní obsah

Čurokap - pomůcka, jež ženě zpříjemní cestování, ale i letní festival

Novinky, Andrea Zunová

Není to zrovna lehce představitelné, ale je to fakt. I ženy mohou vykonávat svou malou potřebu ve stoje. Není nutné za tím hned vidět snahu vyrovnat se mužům. Mnohdy se totiž žena dostane do situace, kdy má problém dojít si na toaletu.

Foto: Profimedia.cz

I ženy mohou čůrat ve stoje

Článek

Z různých situací si můžeme představit např. dlouhou cestu autobusem, kdy řidič není ochoten zastavit, nebo návštěvu znečištěných toalet, kdy se štítíme jen třeba sáhnout na kliku, natož usednout na prkénko, či nad ním složitě balancovat.

Pro všechny tyto nepříjemné okamžiky se už před časem i u nás objevil tzv. čurokap. Jedná se o diskrétní hygienickou pomůcku, která je anatomicky tvarovaná podle ženského těla. Díky ní mohou ženy opravdu močit ve stoje.

Tvarem čurokap připomíná kalíšek, nebo malý trychtýř, který je vyroben buď z umělé hmoty, silikónu, nebo je možné koupit papírový na jedno použití. K sehnání je v outdorových prodejnách, armyschopech, nebo na internetu. Čurokap je snadno přenosný, je malý a proto se lehce vejde do kabelky. Dokonce se na něj prodávají i speciální pouzdra.

Není úplně jasné, kdo čurokap jako první vymyslel. Podle některých zdrojů za něj mohou ženy sloužící v armádě, které měly problém odskočit si na malou, když byly v plné polní. Podle jiných je jeho autorkou nizozemská designérka Moon Zijp, která ho vymyslela díky prožitým prekérním situacím na svých cestách. Nyní se těší oblibě především u vyznavaček outdoorových sportů.

Český název vymyslely feministky a vycházely vtipně ze slov čůrat a okap. České feministky také pořádaly workshop, kde ženy učily jak si čurokap z papíru složit.

V zahraničí lze pomůcku najít pod názvy: Shewee, P-mate, GoGirl, nebo FUD (Female Urination Device – Dámská pomůcka pro močení).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám