Hlavní obsah

Školní pomůcky pro prvňáčky

Právo, Novinky, Marek Přibil

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho potřebuje opravdu dost, musejí obvykle sáhnout hlouběji do kapsy. Počínaje letošním rokem jim alespoň zčásti tuto finanční zátěž odlehčí pastelkovné.

Článek

Tento příspěvek ve výši 1000 korun určený na nákup školních pomůcek pro budoucí prvňáčky začaly rodičům od července vyplácet - stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory - příslušné úřady práce; v Praze pak úřady městských částí.

"Mezi rodiči je o pastelkovné velký zájem. Očekáváme ještě asi 1200 žádostí," uvedla Zlata Kuzmová, vedoucí odboru státní sociální podpory Úřadu práce v Ústí nad Labem.

Stát vyplatí 87 miliónů

O pastelkovné mohou zažádat pouze ti rodiče, kteří mají k 1. červnu tohoto roku nárok na výplatu přídavku na dítě; rodinám, jejichž příjem převyšuje trojnásobek životního minima, nemůže být tato dávka vyplacena.

Rodiče si s sebou musí na úřad přinést průkaz totožnosti, rodný list dítěte a rozhodnutí o jeho přijetí na školu; nestačí ale doklad, jímž je škola o přijetí informovala; s tímto dopisem se musí ještě do školy vrátit a požádat zde o razítko o nabytí právní moci rozhodnutí. Na úřadu odevzdají taktéž vyplněný formulář žádosti o pastelkovné, jejž lze stáhnout na http://forms.mpsv.cz/sspforms (odkaz Formuláře SSP).

Podle odhadů ministerstva práce bude na tyto příspěvky letos potřeba asi 78 miliónů korun ze státního rozpočtu. Nárok by na ně mělo mít asi 83 procent čerstvých školáků.

Co kupuje škola

Stát rovněž stanovuje ze zákona částku 200 korun, jíž škola přispívá prvňáčkům na školní pomůcky. Ti by měli zdarma dostat rovněž učebnice. Na většině škol k tomu obdrží i písanky, které si mohou stejně jako učebnice trvale ponechat.

"Prvňáčkům dáváme bezplatně veškeré učebnice, písanky, pracovní sešity a žákovské deníčky. Škola dále pořizuje ze svého rozpočtu prostřednictvím státní dotace tyto pomůcky v hodnotě 200 korun: trojboké plnicí pero, trojboké tužky pro uvolnění zápěstí, pastelky, temperové barvy, štětce, desky na písmenka, gumu, lepidlo, nůžky a modelovací hmotu," říká Luděk Soustružník, ředitel ZŠ J. A. Komenského v Praze.

Co kupujete vy

Zbylé školní potřeby a pomůcky dokupují dětem rodiče.

"Rodičům vždy doporučuji, aby s nákupy školního vybavení vyčkali do začátku září a nakupovali až podle toho, jaké konkrétní pomůcky bude jejich dítě potřebovat, což jim upřesní paní učitelka," doplňuje Soustružník.

Pravidlem bývá, že ceny ve větších obchodních sítích jsou podstatně nižší než v menších papírnictvích, navíc zde máte vše pod jednou střechou.

Šetřit se rozhodně nevyplatí na školní aktovce; skutečně kvalitní pořídíte kolem 2000 korun. Aktovka by měla mít anatomické tvarování zad a nastavitelné popruhy, aby nedocházelo k nesprávnému formování páteře. Penál, jenž pořídíte od 50 do 200 korun, by zase neměl být příliš objemný (několikapatrový); čím je penál jednodušší, tím je pro dítě přehlednější. Důležité je vybrat i vhodné přezůvky. Ty by měly být uzavřené a pohodlné, aby nedocházelo k úrazům.

Nejdražší je stravování

Nejvýraznější výdajovou položkou pro rodiče bývá stravování dětí ve školní jídelně. Ceny se podstatně liší podle toho, jak dokáže jídelna hospodařit a jaké konkrétní služby nabízí (např. výběr z několika jídel). Přesto je státem, který jídelny dotuje, přesně stanoveno rozmezí, v jakém se příspěvky rodičů na obědy musí pohybovat. Na I. stupni základní školy je limit dán rozmezím 13,50 až 23 korun za oběd. Měsíční stravné pro prvňáčky tak činí většinou kolem 350 až 400 korun. Pro školní stravování je obvykle nutné zakoupit i čipovou kartu (zhruba 130 korun).

Nezapomeňte, že ve školách požadují i poplatek za využívání družiny (většinou 200 korun měsíčně). Peníze vkládáte i do třídního fondu a platí se za zájmové kroužky.

"Rodičům se snažíme vyjít co nejvíce vstříc, a proto jsou poplatky za kroužky minimální. Pohybují se od 400 do 600 korun za půl roku," uvádí Jiří Kubíče, ředitel pražské ZŠ Perunova.

Nástup do školy přináší i změny, jež se týkají pracovního místa prvňáčka: v dětském pokoji už nebudou dominovat hračky, ale psací stůl, židle, regály na knihy. Židle by měla splňovat parametry zdravého sezení, aby nedocházelo k deformacím páteře (o tom, jakou židli vybrat pro prvňáčka, se dočtete např. na www.rodina.cz/clanek2825.htm.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se dítě neučí

Stává se vám, že občas ztrácíte nervy nad svým milovaným potomkem? Že se snažíte to roztomilé dítko na chvíli přimět k tomu, aby už konečně napsal domácí úkol...

Výběr článků

Načítám