Hlavní obsah

Jedenáctiletá Viktorka bojuje s nádorem mozku a pomáhá dalším dětem

Novinky, das

Před deseti měsíci Viktorce z Prahy začalo být špatně od žaludku, a přestože vyšetření zažívacího traktu nic neprokázalo, problémy neustávaly. Lékaři ji tak poslali na magnetickou rezonanci hlavy a od té doby se život Viktorky obrátil naruby. Diagnóza zněla nádor na mozku a lékaři okamžitě začali s léčbou.

Foto: archív rodiny Viktorky

Viktorka s maminkou

Článek

Místo chození do školy, hraní volejbalu a tancování v hip hopové skupině tak Viktorka zůstala v nemocnici, kde nejprve absolvovala operaci, několikatýdenní ozařování a nyní podstupuje chemoterapie.

Viktorčina maminka, paní Hana, krátce po zjištění dceřiny nemoci musela výrazně omezit své podnikání, aby se jí mohla naplno věnovat. Se vším jí pomáhala a nadále i pomáhá starší dcera Kateřina (17) a v omezené míře i manžel, který se ale sám potýká se závažným zdravotním problémem, trpí částečnou slepotou. Přesto vážná nemoc Viktorky ochromila chod celé domácnosti.

Spolu s nemocí se totiž objevilo i mnoho nečekaných výdajů souvisejících s léčbou. Doplatky na léky a podpůrné vitamíny, roušky… Náročné bylo také zajištění běžného chodu domácnosti, který rodina dříve hradila z příjmu podnikání paní Hany.

Foto: archív rodiny Viktorky

Oslava jedenáctých narozenin v průběhu léčby.

Pomoc andělů

Pomoc přišla velmi záhy z nadace Dobrý Anděl. Jejím prostřednictvím dárci zasílají pravidelně každý měsíc finanční příspěvky. Díky nim zvládá rodina překonat toto těžké období o něco lépe.

„Žijeme přítomností a radujeme se z maličkostí, onemocnění Viktorky nám otočilo život naruby. Nikdy by mě nenapadlo, že budeme patřit mezi ty, kteří budou potřebovat pomoc Dobrých Andělů. Většinou jsem zvyklá dávat, a proto mi trochu trvalo, že bych měla já, ačkoliv je to pro dceru, něco přijmout - hlavně finance. Nesmírně si vážím této finanční podpory. Člověk opravdu nikdy neví, kdy se může sám v takové situaci ocitnout. Děkujeme," vzkazuje za celou rodinu paní Hana.

Foto: archív rodiny Viktorky

Viktorka s rodiči a starší sestrou ještě před zjištění onemocnění.

Viktorka je vždy v rámci chemoterapie na čas hospitalizována v nemocnici. Vlivem léčby má lehce poškozenou pravou hemisféru, což jí omezuje pohyb a je nutná každodenní rehabilitace.

Zároveň má v důsledku léčby oslabenou imunitu a musí přijímat nízkobakteriální stravu, nesmí cestovat hromadnou dopravou či navštěvovat dětský kolektiv nebo větší skupinu lidí. Pokud onemocní jeden člen rodiny i běžnou virózou, musí nosit roušku, aby ji nenakazil. Je potřeba také odstranit různé lapače prachu, proto je důležitý častý domácí úklid a desinfekce.

I když je léčba Viktorky náročná, rozhodla se sama Viktorka, že nadaci pomůže hledat nové Dobré Anděly. Jejich pomoc je totiž nesmírně důležitá. Rodina se totiž vlivem pravidelné finanční pomoci nedostává do takového stresu a může veškerou energii věnovat nemocnému dítěti.

Nadace DOBRÝ ANDĚL pomáhá rodinám s dětmi, ve kterých rodič nebo dítě onemocněli rakovinou nebo má dítě jiné závažné onemocnění. Každý dárce vidí, komu pomáhá, a jeho příspěvky jsou odevzdávány vždy do posledního haléře rodinám. Během čtyř let Dobří Andělé pomohli více než 2800 rodinám z celé České republiky. Každý měsíc nadace přijme okolo 70 nových žádostí o pomoc. Každý se může zapojit do pomoci na www.dobryandel.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám