Hlavní obsah

Bolest hlavy u dětí může značit, že jsou šikanovány

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vaše dítě často bolesti hlavy, nevolnosti, dýchací problémy, závratě či bolesti břicha? Pak se nemusí jednat vůbec o zdravotní problémy. Podle nejnovějšího výzkumu to často jsou varovné signály upozorňující na šikanu. Rodiče i učitelé by tedy měli být na pozoru, protože jen skutečně malé procento šikanovaných dětí o tom dokáže mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Děti, které jsou oběťmi šikany, trpí mnohem častěji nevysvětlitelnými zdravotními problémy.

Článek

Vědci z Univerzity v Padově prozkoumali více než 30 vědeckých prací, jež obsahovaly informace až o 220 000 dětech ze 14 zemí, a zjistili, že jedinci, kteří jsou oběťmi šikany, trpí mnohem častěji nevysvětlitelnými zdravotními problémy.

„Zkoumání potvrdilo naše obavy, že za nevysvětlitelnými fyzickými příznaky nemoci skutečně stojí často šikana. A je tedy především na rodičích, aby byli v tomto směru velmi obezřetní, jelikož škodlivé účinky šikany si v sobě mohou děti nést až do dospělosti,” vysvětluje autorka studie Gianluca Giniová.

Určitým vodítkem pro rodiče by mohl být fakt, že se dětem dost často od bolestí a problémů uleví, jakmile nemusí do školy nebo na kroužek, prostě tam, kde se s šikanou setkávají.

Z dalších studií ohledně šikany pak také vyplynulo, že šikanované děti mnohem častěji kouří a propadají nejrůznějším drogám, trpí psychickými poruchami, a dokonce je šestkrát větší pravděpodobnost, že onemocní vážnou nemocí v dospělosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám