Hlavní obsah

Projekt Uč se, more podpoří sociálně vyloučené děti při získání uplatitelného vzdělání

Novinky, Karolina Zarzycká

Podporu při získávání středoškolského vzdělání nabízí dětem ze sociálně vyloučeného prostředí nový projekt Uč se, more organizace Člověka v tísni. Projekt pomáhá dětem na cestě k uplatnitelnému zaměstnání a snaží se zabránit jejich předčasnému ukončení studia, které by mohlo v důsledku vést až k celoživotní závislosti na sociálních dávkách.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáct tisíc ročně za příkladnou docházku a chvalitebný prospěch dostanou žáci středních škol, ale ne všichni.

Článek

Společný vzdělávací program představili zástupci UniCredit Bank a společnosti Člověk v tísni. Projekt je financován ze zdrojů nadace UniCredit Foundation, která do něj vložila více než sedm miliónů korun.

Program komplexní podpory vybraných rodin zahrnuje terénní sociální práce, individuální doučování, kariérní poradenství a retrostipendia, zaměřuje se na zamezení předčasného ukončování studia, jež v konečném důsledku vede k celoživotní závislosti na sociálních dávkách. Zároveň klade důraz na odpovědnost rodiny za vzdělání dětí.

Kritéria přijetí do programu

Mezi podmínky pro přijetí dítěte do programu Uč se, more patří nízké vzdělání rodičů. Dále jejich dítě musí navštěvovat devátou třídu běžné základní školy (ZŠ) nebo první ročník středního odborného učiliště (SOÚ) nebo střední školy (SŠ). Rodiče musí souhlasit s individuální spoluprací s pracovníkem Organizace Člověk v tísni.

Cíle projektu Uč se, more

Projekt běží od ledna letošního roku, potrvá do prosince 2012. Jeho cílem je zvýšení počtu dětí z prostředí sociálního vyloučení odcházejících ze základní školy na střední školy, zlepšení prospěchu dětí na základních a středních školách.

Foto: Profimedia.cz

Při splnění všech kritérií mají konkrétní děti nárok na bezplatné doučování, či za platbu 40 korun na hodinu.

Smyslem projektu Uč se, more je také zamezení propadávání v rámci základní školy. Finanční podpora má motivovat rodiče, aby se zasloužili o příkladnou docházku dětí na vyučování a aby se lépe orientovali v možnostech vzdělání a pracovním trhu.

Cílem není dosažení úplného středoškolského či dokonce vysokoškolského vzdělání, ale získání výučního listu. Zakladatelé projektu chtějí motivovat děti k získávání dovedností, které jim v budoucnu reálně usnadní uplatnění na pracovním trhu.

Projekt přichází s několika inovativními postupy. Doučování dětí v rodinách bude například nově realizováno za poplatek. Rodina platí 40 korun za doučovací hodinu.

Zároveň to však neznamená, že by děti, jejichž rodiny si doučování reálně dovolit nemohou, zůstaly bez potřebné podpory. I v rámci tohoto projektu funguje doučování zdarma. Pro tyto děti seženou pracovníci organizace Člověk v tísni dobrovolníka nebo je začnou doučovat sami.

Anketa

Souhlasíte s finanční podporou sociálním skupinám?
1. Ano, je to skvělý nápad
7,3 %
2. Ano, ale nevěřím v úspěch
6,2 %
3. Ano, snad budou tyto děti vzdělanější
2,9 %
4. Ano, snad se ušetří na soc. dávkách v budoucnu
2,1 %
5. Ne
7,3 %
6. Ne, ani peníze je nemotivují
2 %
7. Ne, komu není rady, tomu není pomoci
71,6 %
8. Nemám na to názor
0,6 %
Celkem hlasovalo 11887 čtenářů.

Dotované vzdělání sociálně vyloučených dětí

  • Každá rodina má nárok na výplatu 12 tisíc korun každý školní rok při splnění níže uvedených podmínek.
  • Dva tisíce dostane za vysvědčení na konci 1. ročníku SŠ nebo SOU. Po předložení vysvědčení bude v červenci 2011 částka vyplacena zákonnému zástupci dítěte.
  • Od září 2011 pak bude každý úspěšně absolvovaný měsíc odměněn jedním tisícem korun. Výplata každé další tisícikoruny je podmíněna předložením účtu, ze kterého bude jasně patrné, že retrostipendia byly použity na předem stanovené účely.

Kritéria pro čerpání retro stipendií

  • maximálně 15 % zameškaných hodin ve 2. pololetí 1. ročníku SŠ (včetně omluvených absencí od lékaře)
  • žádné neomluvené hodiny
  • Škola navrhne čtyři klíčové předměty, ze kterých bude mít žák maximálně průměr 2, nejhorší známku 3. V těchto předmětech nemusí být český jazyk nebo matematika, ale spíše předměty toho oboru, kterými se bude případně živit.
  • Na vysvědčení nesmí být ze žádného klíčového předmětu nedostatečná.
  • Žák nesmí mít sníženou známku z chování.

Reklama

Výběr článků

Načítám