Hlavní obsah

Očkování dětí proti pneumokokům bude od ledna zdarma

Očkování proti pneumokokům bude konečně od ledna 2010 zdarma. Bohužel se to ale týká pouze dětí narozených po 1. srpnu 2009. Rodiče starších dětí si budou i nadále vakcíny plně hradit. To samé platí i pro rodiče dětí, kteří s očkováním začali již před 1. lednem 2010.

Foto: Profimedia.cz

Pneumokok ohrožuje nejčastěji děti do jednoho roku věku.

Článek

Pneumokok je bakterie, která často vyvolává zápal plic nebo jiná hnisavá onemocnění dýchacích cest.

Očkování není povinné

Očkování není povinné a pojišťovna jej rodičům zaplatí na jejich žádost. Úhrada z veřejného zdravotního pojištění se bude týkat dětí mezi třetím a pátým měsícem, pokud bude očkování zahájeno tak, aby tři dávky děti dostaly nejpozději do sedmého měsíce. Dávky se aplikují přibližně po měsíci. Z pojištění se pak bude hradit i přeočkování ve dvou letech.

Pneumokokové infekce patří mezi nejčastější i nejzávažnější onemocnění dětí, jimž lze očkováním předcházet. Celoplošné očkování proti pneumokokům plně hrazené zdravotními pojišťovnami odsouhlasili čeští zákonodárci v říjnu. Dosud rodiče platili za jednu dávku asi 1700 korun, u nejmenších dětí jsou potřeba čtyři dávky.

Některé rizikové skupiny dětí se očkují proti pneumokokům až do pěti let věku povinně. Řádově se to týká asi 4000 dětí ročně. Jsou to třeba děti s porodní hmotností pod 1500 gramů či s vážnými vrozenými poruchami imunity. Rodiče, kteří očkování museli hradit, je v roce 2008 zaplatili čtvrtině dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýty a fakta o očkování proti chřipce

Očkování proti sezónní chřipce, které je plně dostupné všem zájemcům, již probíhá. Očkují praktičtí lékaři a cena vakcíny včetně vpichu je zhruba 300 až 350...

Výběr článků

Načítám