Hlavní obsah

V Náhorním Karabachu platí příměří

Jerevan/Baku

Arménské a ázerbájdžánské ozbrojené složky po několikadenních ostrých bojích dodržují příměří. Podle agentury Reuters to oznámilo ministerstvo obrany regionu Náhorní Karabach, o nějž vedou Arménie a Ázerbájdžán dlouhodobý územní spor.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Arménský raketomet BM-21 Grad

Článek

„Dosáhli jsme dohody o ukončení nepřátelství. Dali jsme rozkaz nestřílet," řekl agentuře AFP mluvčí karabašského ministerstva obrany Senor Astratjan, podle kterého příměří vstoupilo v platnost v pravé poledne místního času.

„Od 12 hod. byly zastaveny bojové operace," potvrdilo agentuře Interfax ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Dodalo, že ázerbájdžánská vojska nyní pracují na upevnění svých pozic na osvobozených územích.

Desítky mrtvých

Během posledních dvou dnů bojů o Náhorní Karabach bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků. Oznámilo to v úterý ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Současně tvrdí, že arménské jednotky přišly o 70 mužů. Arménie však podle agentury TASS přiznala 20 mrtvých. [celá zpráva]

Dlouholetý územní spor

Arménie a Ázerbájdžán již desítky let vedou spor o Náhorní Karabach. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let minulého století, která si vyžádala asi 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků.

Jednání od uzavření příměří v roce 1994 dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám