Hlavní obsah

Exploze bomby z TNT zabíjela v Bangkoku

Aktualizováno

Centrem thajského Bangkoku otřásl mohutný výbuch. Zemřelo nejméně 18 lidí a 117 dalších bylo zraněno. Podle nepotvrzených zpráv jsou mezi oběťmi i cizinci. Ministerstvo obrany mluví o explozi nastražené trhaviny TNT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Explozi v Bangkoku zachytila bezpečnostní kameraVideo: Reuters

 
Článek

„Nikdo nechápe, proč se to stalo, bylo to zcela nečekané,“ popsal z místa dopisovatel BBC Jonathan Head.

Mezi oběťmi mají být přinejmenším čtyři cizinci. Údajně jde o Číňany a Tchajwance.

Foto: ČTK/AP

Výbuch nepřežilo množství lidí včetně zahraničních turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těsně po výbuchu vypukl v centru města chaosVideo: Reuters

Zabíjelo TNT

Explozi způsobila trhavina – zřejmě na motocyklu. Původní zprávy uváděly, že vybuchlo nákladní auto převážející zemní plyn, ale to se nepotvrdilo. „Mohu potvrdit, že to byla bomba,“ oznámil později mluvčí policie Prawut Thavornsin.

„Šlo bombu s TNT,“ doplnil pak ministr obrany Prawit Wongsuwong. Dodal, že cílem bylo poškodit Thajsko ekonomicky. „Lidé, kteří to udělali, cílili na cizince a chtěli uškodit turistickému ruchu a ekonomice,” poznamenal.

TNT čili trinitrotoluen je nažloutlá krystalická látka a velmi silná trhavina. Označuje se také jako tritol.
Jako výbušnina vykazuje mimořádně dobré vlastnosti – je velmi stabilní a málo citlivá vůči vnějším vlivům, a přitom je razantní. Je proto ideální látkou pro přípravu jak průmyslových, tak vojenských trhavin. Často se přitom v různém poměru mísí s jinými explozivními látkami.
zdroj: Wikipedie
Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Bomba byla podle policie umístěná na motocyklu.

„Nastal naprostý zmatek. Oblast byla uzavřena a každý utíkal jiným směrem. Asi o pět minut později přijela policie a sanitky – napočítal jsem jich okolo dvaceti,“ vylíčil pro BBC jeden ze svědků a dodal: „Oblast většinou bývá plná lidí, protože je to uprostřed města. Místní hotel je plný zraněných. Viděl jsem rodinu, všichni hodně krváceli.“

Vylíčil také, jak na situaci reagovalo okolí: „Všichni se snažili pomoci, jak nejvíc mohli. Jiní si pořizovali fotky.“

Foto: ČTK/AP

Pyrotechnici poblíž místa výbuchu v thajském hlavním městě Bangkoku

„Věděli jsme, že to je velká bomba někde blízko. Vzal jsem z kanceláře lékárničku. Viděl jsem nejméně devět lidí, kteří vypadali, že jsou mrtví. Pokusil jsem se resuscitovat asi čtyřicetiletého muže, ale nepřežil. Lidé měli strašlivá zranění,“ vylíčil další korespondent BBC James Sales.

Likvidace druhé nálože

K explozi došlo krátce před 19. hodinou místního času na rušné křižovatce nedaleko hinduistického chrámu Erawan ve čtvrti Chidlom, který navštěvují i buddhisté.

Exploze vyhloubila na silnici velký kráter. Na místě výbuchu vypukl chaos, zatímco kusy lidských těl ležely rozesety po ulici.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Místo výbuchu

O pár desítek minut později byla hlášena druhá exploze. Šlo o výbuch řízený pyrotechniky poté, co byla opodál objevena další nálož. Policie následně ohlásila, že pátrá po dvou, možná třech dalších bombách. Pátrání bylo posléze odvoláno, přičemž úřady ohlásily, že podezřelá druhá nálož byla neškodná.

Foto: Athit Perawongmetha , Reuters

Mohutný výbuch nepřežilo množství lidí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rušná křižovatka, kde k výbuchu došlo, byla v minulých letech místem častých protivládních protestů.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Thajská armáda čelí na převážně buddhistickém jihu muslimským povstalcům, ti však útočí na území, které obývají, jen zřídka.

Zemí v posledním desetiletí také zmítá boj mezi soupeřícími politickými stranami, který občas přeroste v násilnosti, a to převážně v Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám