Hlavní obsah

KLDR chce útočit na lodě jihokorejského námořnictva

Severokorejská armáda v pátek varovala, že může „neohlášeně zaútočit” na lodě jihokorejského námořnictva, které údajně narušují teritoriální vody KLDR. Jižní Korea považuje výhrůžky za šílené a odmítá, že by její lodě hranici překračovaly. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Jihokorejské hlídkové lodě

Článek

"Od tohoto okamžiku budou přicházet předem neohlášené zacílené útoky na plavidla (jihokorejského) námořnictva, která porušují naši námořní hranici," citovala severokorejská agentura KCNA prohlášení armádního velitelství. Jihokorejské loďstvo prý mořskou hranici narušilo v minulém týdnu každý den, jde údajně o vojenskou agresi.

Jižní Korea v oblasti pravidelně hlídkuje, aby zabránila čínským lodím v ilegálním rybolovu, připomíná Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

KLDR námořní hranici zpochybňuje

Varování z Pchjongjangu přichází v období lovu krabů v moři západně od Korejského poloostrova. V roce 1999 a 2002 se v této době střetly námořní síly obou zemí, mnoho vojáků při tom zemřelo. V březnu 2010 loď jihokorejského námořnictva u západního pobřeží zasáhlo a potopilo torpédo. Zahynulo tehdy 46 námořníků. Soul z tohoto útoku obviňuje Pchjongjang, ten ale popírá, že by měl na útoku jakýkoliv podíl.

Pchjongjang současnou námořní hranici mezi oběma zeměmi ve vodách u západního pobřeží zpochybňuje. Vytyčena byla na konci korejské války v roce 1953.

Představitel jihokorejského generálního štábu hrozby ze strany Pchjongjangu označil za "šílené" a připomněl, že jihokorejské námořnictvo námořní hranici nepřekročilo od konce ozbrojeného konfliktu.

Severní Korea, na niž OSN kvůli raketovým a jaderným zkouškám uvalila sérii sankcí, je s Jižní Koreou technicky stále ve válečném stavu. Válku v roce 1953 ukončilo pouze příměří, nikoliv mírová smlouva.

Reklama

Výběr článků

Načítám