Hlavní obsah

Vzácný nosorožec Suni sešel stářím

Právo, Vladislav Prouza
Nairobi/Dvůr Králové nad Labem

Samec nosorožce severního bílého, který dřív patřil Zoo ve Dvoře Králové nad Labem, uhynul přirozeně stářím. Jeho tělo objevili v pátek v keňské rezervaci Ol Pejeta. 34letý Suni, jedno z možná sedmi posledních zvířat svého druhu, putoval do Keni koncem roku 2009 spolu s trojicí královédvorských bílých nosorožců.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Nosorožec Suni v rezervaci Ol Pejeta v Keni

Článek

„Výsledky pitvy zatím na devadesát procent určují jako příčinu smrti přirozený úhyn z důvodu stáří. Zbývá ještě udělat rozbory některých tkání, což by ale dosavadní diagnózu nemělo výrazně ovlivnit,“ sdělila mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková.

„Otec Suniho zemřel v Zoo Dvůr Králové ve stejném věku,“ podotkla. Čin pytláků neschopných do přísně střeženého vnitřního ochranného pásma rezervace vůbec proniknout vylučují i Suniho pro jistotu kupírované rohy.

Pokusy o reprodukci pokračují

Návrat zbylých nosorožců do Dvora Králové kvůli Suniho úhynu nehrozí. „Zůstávají v Keni, kde pokračují pokusy jejich přirozené reprodukce,“ dodala mluvčí.

Nosorožce severní bílé poslala do rezervace Ol Pejeta v rámci světově ojedinělého projektu Poslední šance na přežití bývalá ředitelka Zoo Dvůr Králové Dana Holečková.

Nosorožci neschopní řadu let přivést v zajetí na svět mladé, dostali šanci přirozené reprodukce v africké domovině.

Pomůže genetický materiál

Možnost zachovat v přírodě téměř vyhynulý druh pomůže Suni možná ještě dlouho po smrti. Vzorky genetického materiálu mrtvého nosorožce použitelné pro umělé oplodnění zajistil v Keni špičkový odborník z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat Robert Hermes. Ten s královédvorskou zoo léta spolupracuje.

Nosorožec bílý severní formy naposledy uhynul v červnu 2011, kdy královédvorská zoo přišla o 39letou samici Nesárí. Teď tam zůstává pouze přestárlá Nabiré. Dvojici bílých severních nosorožčích důchodců chovají kromě Dvora Králové ještě v americkém San Diegu.

Reklama

Výběr článků

Načítám