Hlavní obsah

Pod Annapurnou čeká na záchranu sedm Čechů, jsou podchlazení

Káthmandú
Aktualizováno

Sedm Čechů, kteří jsou podchlazení, čeká na evakuaci z masivu Annapurny v Nepálu. Uvedla to v pátek ČTK, podle níž na místo zamíří záchranářské vrtulníky zřejmě až v sobotu. Oblast velehory zasáhly ve středu bouře a laviny, přičemž zahynulo 29 lidí. Češi však mezi nimi nejsou, potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

Foto: Nepal Army/ Handout, Reuters

Na záchranné akci se podílí nepálská armáda.

Článek

„Situace se průběžně vyvíjí,“ řekl Novinkám David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Informaci o sedmi horolezcích pod Annapurnou nepotvrdil, poznamenal, že v místě není ideální počasí a chybí pokrytí signálem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ČTK se skupina Čechů nachází ve výšce 4 300 metrů. Na místě jsou pod vedením majitele cestovní kanceláře Livingstone Rudolfa Švaříčka. Nejsou zranění, ale dva jsou vyčerpaní. Skupina nebyla přímo zavalena lavinou, ale kvůli velkému množství sněhu nemůže pokračovat v cestě.

"Průvodce zájezdu Švaříček je vybaven satelitním telefonem a je ve spojení jak s námi, tak s partnerskou cestovní kanceláří v Nepálu," doplnila spolumajitelka kanceláře Jitka Popelková. Zdůraznila, že všichni jsou v pořádku. Vyčerpání podle ní souvisí jak s 18denním trekem, tak s extrémním počasím.

Na místo mají zamířit dvě helikoptéry, které je dopraví do nemocnice v Káthmándú. Kvůli nepřízni počasí ale zřejmě poletí až v sobotu.

Podle Davida Frouse české úřady vědí o devíti desítkách Čechů v Nepálu, zatím se jich přihlásila zhruba polovina.

Podle serveru BBC v oblasti zemřelo 29 lidí z Nepálu, Izraele, Kanady, Indie, Slovenska a Polska.

Foto: Reuters

Nepálští vojáci zasahují u Anapurny

V pátek umožnilo záchrannou akci lepší počasí. V průsmyku Thorung La se podařilo zachránit na čtyřicet turistů. Tři z nich jsou v kritickém stavu.

Jeden z přeživších uvedl, že bylo hrozné vidět při návratu těla těch, které zasáhla bouře. Někteří se zřítili do trhlin, z nichž se nemohli dostat. Další zachráněná, Linor Kajanová, popsala, jaký měla strach, když skončila v lavině: „Byla jsem si jistá, že umřu. Uvázla jsem ve sněhu.“ Dodala, že se nemohla hýbat, dokud ji nepálský průvodce nespatřil a nevytáhl do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla některých z obětí přivezli do KáthmándúVideo: Reuters

Většinu obětí tvoří lidé, kteří opustili průsmyk, když se pokoušeli uniknout bouři. Pokusili se sestoupit, ale většinou se ztratili a umrzli ve výšce 4500 metrů.

Podle úřadů počet obětí ještě vzroste, protože některé jsou stále pod sněhem.

Ministerstvo zahraničních věcí zřídilo krizovou linku, na kterou se mohou obrátit rodinní příslušníci českých občanů, se kterými se dosud nepodařilo navázat spojení.
Informace o možném pobytu Čechů v zasažených oblastech lze sdělit na telefonní číslo ministerstva 224 182 425, případně přímo na linku Velvyslanectví České republiky v Dillí +91 99 10 99 94 60. Obě linky mají nepřetržitý provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám