Hlavní obsah

Kim nedorazil ani na oslavu své strany, zranil se prý během cvičení

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v pátek oslavuje 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. Ani tentokrát se však vůdce Kim Čong-un na veřejnosti neukázal. Státní sdělovací prostředky dokonce ani neinformovaly o tradičním půlnočním ceremoniálu. Podle zdroje agentury Reuters se Kim zranil, když se zapojil do vojenského cvičení.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Článek

Nejvyšší představitelé státu navštívili palác Kumsusan, kde jsou uloženy ostatky dřívějších vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, bez vůdce Kim Čong-una. Ten se neobjevil na veřejnosti už déle než měsíc, což vyvolalo spekulace, že byl zbaven moci a KLDR řídí Kimův zástupce v mocné Národní obranné komisi Hwang Pchjong-so, který minulý víkend nečekaně vedl delegaci do Jižní Koreje. Státní televize pouze sdělila, že vládce je nemocný, údajně měl zlomené oba kotníky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pátek média uvedla, že Kim poslal do pchjongjangského mauzolea květiny. Většinou však o ceremoniálu mlčela a hlásila, že Strana práce pod Kimovým vedením posiluje.

Zranil se prý během cvičení

Podle pozorovatelů v Jižní Koreji to naznačuje, že Kim nadále zemi řídí. Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení k tomu dodal, že Soul nicméně nemá žádné informace týkající se zdravotního stavu severokorejského vládce.

O tom, že Kim vládne dál, informovala ve čtvrtek také agentura Reuters. Nejmenovaný vysoce postavený zdroj v Pchjongjangu jí řekl, že se Kim Čong-un zranil během vojenského cvičení.

„Nařídil všem generálům, aby se cvičení zúčastnili. On se také zúčastnil. Plazili se, běhali a prováděli cviky na zemi, a on si natáhl šlachu,“ uvedl informátor.

Kim si prý na přelomu srpna a září poranil kotník a koleno. Zdroj to přisoudil vládcově nadměrné hmotnosti. „Zprvu chodil, i když kulhal, ale zranění se zhoršilo,“ popsal zdroj.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Pchjongjang s náměstím Kim Ir-sena a věží čučche

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Kim Čong-un převzal moc v zemi po smrti svého otce Kim Čong-ila v roce 2011.

Reklama

Související články

Kam zmizel Kim Čong-un? Operovali mu kotníky

Operaci obou kotníků podstoupil vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Zotavuje se v nemocnici v Pchjongjangu. Uvedly to jihokorejské zdroje, které tak vysvětlily...

Výběr článků

Načítám