Hlavní obsah

Čína slaví výročí, Hongkong vře

Hongkong

Zatímco Čína si ve středu připomíná výročí vyhlášení lidové republiky v roce 1949, tisíce dalších lidí se v Hongkongu přidaly k masovým protestům. Demonstranti požadují, aby Peking zrušil plány předem vybrat kandidáty a omezit jejich počet ve volbách vedení Hongkongu v roce 2017. Chtějí také, aby vůdce autonomie Leung Čchun-jing podal do čtvrtka demisi. V opačném případě hrozí obsazením vládních budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Hongkongu pokračují i o státním svátku, policie nezasáhlaVideo: Reuters

 
Článek

Tisíce dalších lidí se ve středu v Hongkongu připojily k prodemokratickým protestům, uvedla BBC. Projev vůdce autonomie Leung Čchun-jinga u příležitosti 65. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky pak přerušil pokřik demonstrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Leung ale zároveň vyzval protestující, aby podpořili volební reformy navrhované Pekingem. To demonstranti odmítají a vůdce studentských protestů Lester Shum pohrozil, že obsadí vládní budovy, pokud Leung neodstoupí. Podle jeho slov „není prostor pro dialog“, poté, co Leung nařídil policii o víkendu použít k rozehnání protestů slzný plyn.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Demonstranti pokojnými protesty vsedě zablokovali hlavní třídu vedoucí do finančního centra Hongkongu.

Shum na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že studentští vůdci by přivítali možnost jednat s představitelem čínské centrální vlády. Mluvit s předsedou výkonné rady Leungem ale odmítají. Demonstranti tak stupňují tlak na místní vládu nakloněnou Pekingu a domáhají se plně demokratických voleb.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

S Leung Čchun-jingem (na transparentu) vůdci demonstrantů jednat odmítají a požadují jeho rezignaci.

Demonstranti zastavili běžný provoz ve velkých částech asijského finančního centra, zavřeny zůstaly obchody i banky. Odhodlání protestujících neoslabila v noci na středu ani silná bouřka, ráno se město již probudilo do slunného dne.

Policie vyčkává

Předáci protestního hnutí vzhledem k obavám z možných provokací vyzvali účastníky protestů, aby ve středu ráno nikterak nenarušovali slavnostní vztyčení vlajky na přístavním nábřeží. Ceremoniál pak skutečně proběhl v klidu, i když část studentů dávala při hraní státní hymny hlasitě najevo svou nevoli.

Mnozí obyvatelé Hongkongu se obávali, že před dnešními oslavami čínského státního svátku se policie pokusí demonstranty rozehnat násilím. Tyto obavy se ale podle agentury Reuters ukázaly jako nepodložené.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Blokády zastavily běžný provoz ve velkých částech asijského finančního centra.

Demonstrace, jež minulý týden zburcovali studenti a jejichž účastníci obsadili důležité části města, mají za cíl dát důrazně najevo nespokojenost s rozhodnutím Pekingu předem vybrat kandidáty a omezit jejich počet ve volbách vedení Hongkongu v roce 2017.

Hongkong zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. O víkendu policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla s použitím slzného plynu a pepřového spreje a někde přišly ke slovu i obušky. Zatčeno bylo takřka 150 protestujících a desítky lidí utrpěly zranění. Od roku 2005 to bylo poprvé, co pořádkové síly použily slzný plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám