Hlavní obsah

Páteční lavina je nejhorší tragédií na Mount Everestu všech dob

Káthmándú
Aktualizováno

Lavina na nejvyšší hoře světa Mount Everest zasypala v pátek ráno skupinu 19 horských průvodců, z nichž přinejmenším 12 přišlo o život. Mrtvých bude však dost možná až 16. Uvedly to nepálské úřady s odkazem na záchranné složky, které do místa tragédie okamžitě vyslaly helikoptéry se záchranáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři pátrají po pohřešovaných šerpechVideo: Reuters

 
Článek

Lavina lezce překvapila pod prvním výškovým táborem ve výšce necelých 6000 metrů nad mořem v místě, jemuž přezdívají „kukuřičné pole“, uvedla BBC.

Foto: Niranjan Shrestha

Jeden ze tří zachráněných šerpů leží ve vážném stavu v nemocnici.

Šerpové připravovali trasu pro horolezce mířící k vrcholu, když je kolem půl sedmé ráno místního času smetla lavina.

V základním táboře byly v danou chvíli stovky horolezců připravujících se na cestu na vrchol. Na nejvyšší hoře světa totiž v těchto dnech začíná hlavní, avšak velmi krátká sezóna pro výstupy na samotný vrchol.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mount Everest

Úřady zatím podle agentury AP potvrdily 12 mrtvých, další tři šerpové jsou ve velmi vážném stavu v nemocnici v Káthmándú a další čtyři jsou neustále pohřešovaní. Na místo byly vyslány tři záchranářské vrtulníky, záchranáři však čtyři z 19 šerpů stále nedokázali najít.

Cena života? 13 tisíc

Mluvčí nepálského ministerstva turismu a letectví oznámil, že vláda rodinám obětí vyplatí v přepočtu asi 13 tisíc korun. Ač se tato suma zdá ze západního poměru směšně nízká, v místních poměrech jde o nemalou částku.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Doposud nejhorší katastrofa se na Mount Everestu odehrála 11. května 1996, kdy sněžná bouře zabila během jednoho dne nedaleko vrcholu hory hned osm horolezců. V roce 1970 přišlo o život při lavině šest šerpů.

Rychlejší záchrany v budoucnu

Počty expedic na Mount Everest stále narůstají a nepálská vláda je plánuje v brzké době omezit. Stejně tak by měla v budoucnu zavést kvalitnější systém záchranných operací, které by se měly v případě nouze dramaticky urychlit.

Mount Everest jako první dobyl v roce 1953 Novozélanďan Edmund Hillary se svým nepálským šerpou Tenzingem Norgayem. Po nich pak do dneška na vrchol vystoupalo více než čtyři tisíce dalších.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám