Hlavní obsah

Strýc Kim Čong-una byl popraven již minulý týden, tvrdí uprchlíci

Vlivný strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una byl podle rozhlasové stanice Free North Korea zřejmě popraven již minulý týden. Čang Song-tchek, který patřil z pozice místopředsedy Komise národní obrany mezi prominenty režimu, byl podle severokorejské televize zatčen na nedělním zasedání politbyra. Rozhlasová stanice provozovaná uprchlíky z KLDR však tvrdí, že snímky prezentované v televizi byly zfalšované.

Foto: Yonhap, Reuters

Čang Song-tchek byl podle severokorejské televize zadržen v neděli na zasedání politbyra vládnoucí Korejské strany práce.

Článek

Podle rádia Free North Korea (Svobodná Severní Korea) byl ale sedmašedesátiletý Čang již ve čtvrtek popraven spolu s několika svými blízkými spolupracovníky. Fotografie předvedené v televizi z údajného nedělního zatýkání tak zřejmě byly zfalšovány, uvedla zmíněná rozhlasová stanice na svých internetových stránkách.

Politbyro prý již dříve rozhodlo o popravě sedmi činitelů, včetně Čanga a dalších vysokých armádních a stranických činitelů, konstatovalo rádio Free North Korea s odvoláním na informátory z Korejské strany práce.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Čang Song-tchek po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V pondělí však KLDR oznámila, že byl sesazen ze svých funkcí, protože vedl "kontrarevoluční frakci", byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář.

Reklama

Související články

Kim odstavil svého vlivného strýce

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zbavil vlivných pozic ve vedení země svého strýce Čanga Song-tchek. S odkazem na informace z tajných služeb o tom v úterý...

Kimova strýce z dokumentu vymazali

Státní televize KLDR odstranila záběry mocného strýce a klíčového poradce severokorejského vůdce Kim Čong-una z dokumentárního pořadu. Stalo se tak poté, co...

Výběr článků

Načítám