Hlavní obsah

Kim nařídil bojovou pohotovost k raketovému útoku na základny USA

Pchjongjang/Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil svým raketovým vojskům bojovou pohotovost k útoku na americké vojenské základny v Jižní Koreji a v Tichomoří. Reagoval tak na přelet dvou amerických "neviditelných" bombardérů nad Jižní Koreou. Příslušné rozkazy podle státní agentury KCNA Kim Čong-un podepsal po půlnoční schůzce s nejvyššími veliteli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Severní Koreji byla vyhlášena bojová pohotovostVideo: Reuters

 
Článek

Vůdce usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty". Podle KCNA vůdce na závěr schůzky s veliteli "podepsal plán technické přípravy strategických raket lidové armády a vydal rozkaz setrvat v pohotovosti k palbě".

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un s armádními veliteli. Za zády visí mapa znázorňující směry útoků proti USA.

Foto: Kcna, Reuters

Korejský vůdce Kim Čiong-un při návštěvě útvaru 1973

Přelet bombardérů B-2 Spirit označil za ultimátum ze strany USA: "Jestliže provádějí takovéto neodpovědné provokace za použití velkých strategických sil, korejská lidová armáda by měla bez slitování zaútočit na americkou pevninu, na jejich opěrné body, na jejich vojenské základny v operačních oblastech v Pacifiku včetně Havaje a Guamu a těch v Jižní Koreji."

Vůdce vydal rozkaz setrvat v pohotovosti k palbě, oznámila severokorejská moderátorkaVideo: Novinky/Reuters

Foto: Jan Jánský

B-2 Spirit

Podle agentury Reuters byla zpráva o Kimově odpovědi na let amerických bombardérů nezvykle rychlá. Jihokorejská tisková agentura Jonhap citovala nejmenovaný vojenský zdroj, podle něhož vzrostla aktivita na severokorejských raketových základnách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Propagandistické video KLDR ukazuje sestřel amerického bombardéru B-52Video: Reuters

Tisíce Severokorejců se v pátek sešly na hlavním náměstí v Pchjongjangu, kde se konalo shromáždění na podporu výzvy Kim Čong-una do zbraně proti Spojeným státům. Se skandováním "Smrt americkým imperialistům" a "Smeťte americké agresory" pochodovali vojáci a studenti 90 minut po Kim Ir-senově náměstí v centru Pchjongjangu.

Foto: KCNA, Reuters

Korejský vůdce v řídícím středisku kosmických letů

Korejský jaderný arzenál 

KLDR disponuje zastaralými raketami ze sovětské éry, které jsou s to zasáhnout Jižní Koreu, zatímco severokorejské rakety delšího doletu jsou považovány za nevyzkoušené. Rakety Nodong o doletu 1000 km mohou bez problémů zasáhnout Jižní Koreu a část Japonska. Tepodong 1 může zasáhnout celé Japonsko, které při testech přeletěl. Tepodong 2 s doletem 4000 km by teoreticky mohl zasáhnout americké základny na ostrově Guam i Aljašku. Raketa Musudan má dolet 3000 km.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Severokorejští vojáci na mítinku na náměstí Kim Ir-sena

Spojené státy podle ministra obrany Chucka Hagela berou bojechtivá prohlášení mladého severokorejského vůdce vážně a jsou odhodlány čelit "jakékoliv eventualitě".

Americké letectvo ve čtvrtek vyslalo k cvičnému přeletu nad Jižní Koreou dva své bombardéry B-2, které jsou vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary. Podle Spojených států šlo o odstrašující misi v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. K němu přispěl únorový severokorejský jaderný test a hrozby útoků na Jižní Koreu a USA ze strany Pchjongjangu.

Reklama

Výběr článků

Načítám