Hlavní obsah

Beznohý atlet Pistorius zasáhl přítelkyni čtyřmi ranami, byl obviněn z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Legendární beznohý běžec Oscar Pistorius, který s protézami závodil s běžci bez handicapu na olympiádě a na loňské paralympiádě získal dvě zlaté medaile, zastřelil svou přítelkyni. Jihoafrická policie ho obvinila z vraždy. Obětí je bývalá modelka, třicetiletá Reeva Steenkampová.

Policie obvinila Pistoria z vraždyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Kapitánka jihoafrické policie Sarah Mcirová potvrdila, že žena byla zasažena do paže a do hlavy. Zemřela na místě.

Další mluvčí Katlego Mogaleová potvrdila, že atlet skončil ve vazbě: "Na místě činu jsme našli devítimilimetrovou pistoli. Šestadvacetiletý muž byl vzat do vazby."

K případu ještě dodala: "Zesnulá byla zasažena čtyřmi ranami a zemřela na místě činu."

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius opouští policejní stanici v Pretorii.

Obviněn z vraždy

Mcirová později oznámila, že Pistorius byl obviněn z vraždy. Další podrobnosti neuvedla. Nevyjádřila se ani ke spekulaci, že šlo o nešťastnou náhodu, když si Pistorius přítelkyni, která pro něj chystala valentýnské překvapení, spletl s lupičem. "Vyšetřujeme všechny verze. Zatím nevíme, co se přihodilo. Stalo se to ve tři ráno a my stále hovoříme se strážci obytného komplexu," sdělila.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius a Reeva Steenkampová

Podle SkyNews ale policie v náhodu příliš nevěří a zprávy, že šlo o omyl, ji velmi překvapily. Mluvčí policie Denise Beukesová potvrdila, že mezi dvojicí už došlo dříve k domácímu násilí.

Podle policie v době střelby nebyl v domě přítomen nikdo jiný než Pistorius a jeho přítelkyně. SkyNews ale uvádí, že zdravotníky zavolala do domu mezi čtvrtou a pátou třetí osoba. Krátce po nich dorazila do domu i policie.

Detektivové se hlavně soustřeďují na to, co se v domě odehrávalo večer.

Foto: ČTK/AP

Policejní vozy před obytným komplexem v jihoafrické Pretorii, kde bydlí legendární běžec Oscar Pistorius.

Jihoafrický zpravodaj britského Guardianu uvedl, že předběžné slyšení, které se mělo konat ve čtvrtek od dvou hodin, bylo odloženo na pátek. Musí se uskutečnit do 48 hodin od zadržení. Během nich má policie shromáždit všechny důkazy a vyslechnout svědky, aby mohl soudce rozhodnout o zahájení stíhání, pokračování vazby a stanovení kauce. Policie je proti kauci.

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Spekulace o valentýnském překvapení

"S Reevou Steenkampovou Pistorius chodil od listopadu 2011. Podle místních a bulvárních médií šlo o nešťastnou náhodu," uvedla jihoafrická novinářka Kalay Maistryová. Atlet si podle ní přítelkyni spletl se zlodějem. V noci před čtvrtou slyšel nějaký ruch ve svém domě v Silver Lakes v Pretorii a rozhodl se zasáhnout. Podle spekulací listu Daily Mail mohla dívka, jejíž fotografie byla i na titulní stránce časopisu FHM, připravovat překvapení na Valentýna.

Foto: Isifa

Reeva Steenkampová

Loni Pistorius přiznal, že když spí, má u postele pistoli a u okna automatickou pušku.

Jihoafrická republika je dlouhodobě sužována vysokou kriminalitou a většina domů je obehnaná žiletkovým drátem a napojena na bezpečnostní agentury. Mnozí občané mají na ochranu domů před zloději střelné zbraně. Pistorius ale bydlel v budově v dobře střeženém komplexu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Oscar Pistorius na olympiádě v Londýně v roce 2012

Pistorius trpí vrozeným defektem, nevyvinula se u něj lýtková kost, ve věku 11 měsíců mu obě nohy amputovali. Ze tří paralympiád má tři zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Na olympiádě na čtyřstovce postoupil z rozběhu do meziběhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius na archivních záběrechVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám