Hlavní obsah

Na naleziště u pyramid v Dahšúru zaútočili vesničané se zbraněmi a buldozery

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologické naleziště u černé pyramidy v egyptském Dahšúru se v uplynulých dnech stalo terčem útoku rabujících obyvatel z okolí, kteří na dávné pohřebiště vpadli se zbraněmi a buldozery. Pokus špatně vyzbrojených stráží o ochranu lokality, kde působí německá expedice, podle serveru deníku Al-Ahrám zcela selhal a jde o další důkaz zhoršující se bezpečnostní situace v Egyptě.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida faraóna Snofrua v egyptském Dahšúru

Článek

Obyvatelé údajně v místech, kde se rozkládají starověké hrobky šlechty a hodnostářů, začali kopat, aby založili vlastní hřbitov. Ovšem akce je zřejmě i zástěrkou pro rabování hrobů, protože zde němečtí archeologové při výkopu nedávno odhalili hrobku s artefakty.

"Ohlásili jsme vše policii, ale nezasáhla. Ani ministr pro památky nepřijal žádné kroky, aby zasáhl," uvedl pro egyptský deník ředitel archeologického naleziště Násir Ramadán a dodal: "Naše dědictví je v ohrožení a nikdo jej nechrání."

Dahšúr je královská nekropole v poušti na západním břehu Nilu necelých 40 kilometrů jižně od Káhiry. Je známá především svými pyramidami, z nichž dvě patří králi Snofruovi, zakladateli 4. dynastie a otci faraóna Chufua (Cheopse), k dalším patří Černá pyramida Amenemheta III. a Bílá pyramida Amenemheta II. Navíc zde leží i Jezero krále Farúka, které během září přitahuje stěhovavé ptactvo různých druhů z celého světa.

Incident v Dahšúru není ojedinělý a společně s poškozením raně islámských památek před nedávnem v Káhiře dokládá špatnou bezpečnostní situaci v Egyptě, kde se moci ujalo Muslimské bratrstvo. Islamisté si podle pozorovatelů sice upevňují moc, ale situace v zemi se po ekonomické i bezpečnostní stránce zhoršuje.

Jak upozorňuje časopis Fortune, situace se odráží nejen v téměř nulovém zájmu zahraničních investorů, ale i ve vyprázdněnosti egyptských hotelů. Turistika byla přitom jedním z nejvýznamnějších příjmů pro egyptský stát. Podle časopisu se z Egypta rychle může stát blízkovýchodní Haiti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám