Hlavní obsah

Čínský sjezd vydláždil cestu do čela země viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi

– Peking

Do ústředního výboru Komunistické strany Číny byli zvoleni viceprezident Si Ťin-pching a vicepremiér Li Kche-čchiang. Oba tak budou moci vystřídat v čele země prezidenta Chu ťin-tchaa a premiéra Wen Ťia-paa, jak bylo plánováno. Po volbě členů ústředního výboru prohlásil prezident Chu Ťin-tchao sjezd za ukončený, napsala agentura AFP. Sjezd jen potvrdil rozložení sil, boj o moc probíhal už před ním.

Foto: ČTK/AP

Přední delegáti sjezdu

Článek

Oficiální tisková agentura Nová Čína v krátkém prohlášení napsala, že jak viceprezident Si, tak vicepremiér Li byli na závěr klíčového sjezdu zvoleni do stranického ústředního výboru.

Kromě Sia a Lia bylo do ústředního výboru jmenováno i všech dalších osm vedoucích představitelů. Je mezi nimi například v Severní Koreji vyškolený ekonom Čang Te-ťiang nebo finanční guru Wang Čchi-šan. Ten byl podle informací agentury Nová Čína zvolen do ústřední komise pro disciplinární kontrolu, která je vnitřním stranickým orgánem bojujícím proti korupci. Měl by stanout v jejím čele.

Do ústředního výboru byli také zvoleni proreformní stranický šéf provincie Kuang-tung Wang Jang, šanghajský stranický předseda Jü Čeng-šeng a jako jediná žena Liou Jen-tung.

Téměř 2300 pečlivě vybraných delegátů hlasovalo za zavřenými dveřmi pekingského Paláce lidu o zhruba dvou stovkách členů ústředního výboru a jejich asi 170 poradcích a náhradnících.

Nové vedení KSČ bude zvoleno ve čtvrtek 

Ústřední výbor ve čtvrtek na svém prvním zasedání oficiálně jmenuje nejužší vedení strany - 24členné politbyro a stálý výbor politbyra, jenž bude mít nově místo devíti pouze sedm členů.

Si byl dlouhodobě uváděn jako následník Chu Ťin-tchaa, kterého nejprve vystřídá v čele komunistické strany a poté i jako prezident, až se parlament v březnu příštího roku sejde na svém každoročním zasedání. Stejně tak Li byl už před časem vybrán jako nástupce Wen Ťia-paa.

Po dnech pompézních řečí a rétorických důkazů stranické jednoty se rovněž prakticky s jistotou předpokládá, že jednou za pět let svolávaný sjezd schválí "zprávu o stavu země" Chu Ťin-tchaa, a také zatím nezveřejněnou úpravu stanov strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám