Hlavní obsah

U hlavního dodavatele Applu se porvalo 2000 Číňanů, továrna byla uzavřena

– Peking • Aktualizováno
Novinky,

Hlavní dodavatel Applu tchajwanská společnost Foxconn Technology zavřela v pondělí továrnu na severu Číny, kde propukly nepokoje. Bitka mezi 2000 dělníky si vyžádala čtyřicet zraněných, uvedla BBC. Dvacet lidí bylo zatčeno. Nasazeno muselo být 5000 policistů, uvedla agentura Nová Čína.

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v čínském Foxconnu byly zraněny desítky lidí

 
Článek

V továrním komplexu Tchaj-jüan je zaměstnáno 79 000 dělníků, kteří vyrábějí spotřební elektroniku a elektroniku pro automobily. Není známo, zda tam vyrábějí pro Apple nebo Microsoft. Zavřen má být dočasně. "Ano, zavřeli jsme jej, ale jenom kvůli spolupráci při vyšetřování," řekl mluvčí Foxconnu Uno Chen.

Podle pondělního vyjádření Foxconnu, o němž informovala DPA, spor propukl "po osobní hádce mezi několika zaměstnanci".  Podle místního webu Huanghe News ale došlo ke sporu mezi dělníky a dozorci.

Spor mezi dělníky se v ní postupně rozrostl, až se ho účastnilo na dva tisíce zaměstnanců. Přivolána musela být policie. Při nepokojích byla převrácena věž strážných a vybita okna autobusu i obchod v areálu továrny.

Čtyřhodinový zásah

Místní policie uvedla, že byla přivolána  k "incidentu mezi zaměstnanci", který začal kolem jedenácté večer. "Tchajjüanská policie pak přijela na místo a dostala situaci pod kontrolu," uvedl na svém mikroblogu Úřad pro veřejnou bezpečnost v Tchaj-jüanu a dále uvedl: "Byl obnoven pořádek. Důvod incidentu se vyšetřuje."

Zásah trval čtyři hodiny. Nyní v areálu hlídkují desetičlenné skupiny policistů, uvedla CNN s odvoláním na jednoho ze zaměstnanců.

Foxconn, který je hlavním dodavatelem Applu, už v minulosti čelil nepokojům ve svých továrnách, protože v nich panovaly děsivé pracovní podmínky a zaměstnanci byli nuceni otrocky dřít. Zaměstnanci sebevraždami nejen hrozili [celá zpráva], ale taky je páchali. [celá zpráva]

Foxconn má v Číně dvacet továren. Jednu vybudoval i v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám